Monday, April 30, 2012

Kelahiran Anak Kuda - SabahaTajuk : Kelahiran Anak Kuda: "SABAHA"

Oleh : Sangtawal Sakranta.


Pada pagi jumaat , 27/4/2012 yang lepas saya dikhabarkan dengan satu berita gembira iaitu Sitra telah selamat melahirkan seekor anak kuda jantan kacukan baka arab.Tanpa berlengah lagi saya pun terus pulang ke kampung saya untuk melihat anak kuda tersebut.Alhamdulillah, semuanya selamat.Sitra melahirkan sendiri anak sulungnya tanpa pertolongan atau observation dari kami, mungkin dalam sekitar jam 4.00 atau 5.00 pagi. Kelahiran adalah awal 2 minggu dari tarikh yang dijangkakan.Amat bersyukur sekali kerana anak kuda yang dilahirkan itu sangat comel dan banyak mewarisi bentuk fizikal seekor kuda arab terutamanya dibahagian muka, telinga dan ekornya dari sebelah bapanya. Berbaloi rasanya membelanjakan RM 2K untuk pembakaan dengan kuda arab pada 4/6/2011 yang lalu. Saya menamakan anak kuda yang baru lahir ini SABAHA, sempena mengambil nama salah seekor kuda kesayangan Rasulullah saw yang pernah dipelihara dan ditunggang oleh Baginda serta pernah menang dalam perlumbaan kuda.Dijangkakan kuda ini akan mempunyai saiz fizikal yang lebih besar dan ketinggian melebihi ibunya bila ia dewasa nanti. Jika dilihat kepada aras lutut Sabaha dan ibunya sekarang ini pun sudah sama .Semoga Sabaha cepat membesar dan masuk kategori saiz Kuda Kacukan Kelantan A.

* Sabaha dan ibunya Sitra- hari pertama kelahiran.

Mungkin antara sebab Sitra melahirkan anak lebih awal dari jangkaan adalah kerana kami telah membawa Sitra bersama 7 ekor kuda lain termasuk kuda jantan saya Black pada 11/4/2012 ( cuti hari keputeraan YDP Agong ) yang lalu , menunggang secara agak lasak ( kami panggil 4x4 endurance .. !!! he he he ) dalam hutan melalui jalan orang mengeluarkan balak di Bukit Batu Tapong. Kami mula memasuki jalan balak itu jam 9.30 pagi dan kembali semula sekitar jam 3.00 petang! (tak tahu la dalam berapa kilometer jaraknya). Perjalanannya agak mencabar tetapi amat seronok ketika mendaki bukit curam, menyelusuri anak sungai dan jalan yang agak berlumpur.


*Sitra yang sedang sarat mengandung ( memakai saddle cloth merah) juga mengambil bahagian.*Menuruni cerun yang agak curam.


*Semasa berada dipuncak bukit.Sitra ditunggang oleh anak saudara saya.


*Kami rehat sambil makan tengahari. (Nama Kuda dari kiri - Black, Boy, Kikinana, Shazan)


Kuda memang binatang yang hebat, boleh ditunggang hingga ke hari ia bersalin dan sudah boleh berlari dihari pertama selepas bersalin! Betul lah seperti kata orang-orang yang arif tentang kuda, kuda yang selalu dinaiki dan agak lasak senang untuk melahirkan anak.

*[ Artikel ke - 248 Sangtawal Sakranta ] ...


Saturday, April 14, 2012

Rahsia Bengkong Lilit Pinggang Orang MelayuTajuk : Rahsia Bengkong Lilit Pinggang Orang Melayu

Artikel Oleh : Sangtawal Sakranta


Orang melayu dulu – dulu memang tidak boleh dipisahkan dengan kain lilit pinggang yang disebut bengkong atau bengkung. Bagi wanita melayu, amalan berbengkong bukan sahaja menjadikan bentuk tubuh badan mereka bertambah menarik malah ianya juga dipercayai boleh mengelakkan perut menjadi buncit.Sehingga kini amalan memakai bengkong masih diamalkan terutamanya ketika lepas bersalin.

Bagi lelaki melayu pula, amalan berbengkong sudah menjadi lumrah harian mereka. Jika di negeri sebelah pantai timur, lelaki melayu dulu-dulu biasanya boleh dikatakan setiap dari mereka wajib memakai atau membawa dua helai kain yang disebut ‘kain lepas’[ nipis, panjang seperti selendang], satu untuk diikat di pinggang dan satu lagi untuk dililit pada kepala.

Bagi pendekar melayu pula, pelbagai warna, jenis dan cara berbengkong mempunyai makna dan rahsianya yang tersendiri.

Mengapa pula pendekar melayu mengamalkan melilit pinggang mereka sebelum makan? Dan cara makan orang melayu pula ialah duduk bersila?Jika dikaji dan diteliti, banyak rahsia yang tersembunyi dalam setiap perlakuan orang melayu itu sendiri.

Mengapa pula ketika ingin pergi berperang atau bertikam pendekar melayu melilitkan kain bengkong secara berlapis-lapis pada perut dan pinggangnya? Tentu ada rahsia besar yang tersembunyi .

*Berkain semutar di kepala dan berkain lepas sudah menjadi kebiasaan orang melayu dulu.

Bagi kebanyakan pendekar , seni keris merupakan seni tertinggi, namun ramai yang tidak tahu ada lagi seni yang lebih rahsia , contohnya ‘seni cindai’ dalam silat gayong yang menggunakan kain. Dikatakan ilmu seni Cindai itu pertama kali diperturunkan oleh ADMAR kepada anak perempuannya Siti Aisyah dan mula diajarkan ilmu ini kepada murid-murid yang terpilih hanya bermula pada tahun 1964. Dulu dikatakan Arwah Mahaguru Dato’ Meor pernah menggunakan hanya seutas tali tasi halus untuk mengerat dan memutuskan sebatang dahan pokok Rhu sebesar betis orang dewasa di Pantai Cahaya Bulan.

Tentang kain Bengkong yang dililit berlapis-lapis pada pinggang dan perut ini, mari kita soroti cerita bagaimana persediaan pemakaian Laksamana Hang Tuah sebelum berdepan dengan Hang Jebat.

“Maka Laksamana pun meniarap pada kaki raja, seraya memakai di hadapan raja: pertama dipakainya serual beledu hijau sampai kelutut-nya, sudah itu maka berkain hijau di-gansi yang bertepi emas di-pahat bersirat, di-ragam dan ikat pinggang khatifah tujoh belit bersurat ayat Quran dan berbaju kesumba murup bersurat do`a besar-besar dan memakai keris Parong sari itu. Maka mastul pemberian Syeikh Mansur itu di-pakai-nya…”

( Hikayat Hang Tuah - ms.313).


Dalam peristiwa itu, bila keris Taming Sari berada di tangan Hang Tuah, maka Hang Jebat tahu amat sukar untuk mengalahkan seni keris, tambahan pula, keris yang dipakai oleh Hang Tuah adalah Taming Sari, maka Hang Jebat teringat akan pesanan guru mereka Sang AdiPutra dan Sang Persentanala bahawa masih ada lagi seni lain yang boleh mengatasi seni keris, lalu Hang Jebat dengan pantas menarik kain langsir istana untuk dijadikan senjata, tapi malangnya ketika kain itu jatuh, ia menyelimuti tubuh Hang Jebat dan membatasi pergerakannya.Maka ketika itulah Hang Tuah mengambil kesempatan menikam sahabatnya itu.

Cerita sebab kematian Hang Jebat di tangan Hang Tuah sebenarnya banyak versi jika kita membaca dari berbagai sumber, namun apa yang cuba saya ketengahkan dalam artikel ini ialah masih ada lagi seni yang menggunakan ‘kain’ untuk berdepan dengan musuh.Namun harus diingat , seni ini perlu diisi dengan kebatinan peringkat tinggi dan biasanya hanya murid-murid terpilih sahaja yang diajar ilmu ini. Kita juga sepatutnya berbangga dengan amalan serta cara pemakaian orang-orang tua kita dahulu seperti berbengkong kerana ia mempunyai banyak rahsia yang tersembunyi.

Teringat pula kehebatan cerita Kiyai Salleh dengan selempang merah dan parang panjangnya yang terbang tanpa tuan memenggal kepala musuh ketika melawan komunis sehingga diiktiraf oleh Almarhum Sultan Johor iaitu DYMM Sultan Ibrahim sebagai Panglima Melayu pada tahun 1945 . Itu adalah contoh berkaitan dengan seni kain juga , dalam bentuk selempang…*Selempang merah dan parang panjang


Ermm... semoga masih lagi ada melayu yang mengamalkan seni-seni rahsia seperti diatas.... dan semoga Tak kan Melayu Hilang Di Dunia...


*[ Artikel ke- 247 Sangtawal Sakranta ]