Friday, February 20, 2009

Mereka Yang Tewas Sebelum Berjuang - Siri 1

Salam sejahtera buat semua pengunjung blog.

Oleh kerana mendapat serangan yang hebat dari musuh musuh bangsa saya,maka saya buka satu gelanggang permainan minda yang bernama “mereka yang tewas sebelum berjuang” sebagai tempat atau medan tempur minda secara maya.



Tulisan kali ini adalah sebagai mukadimah untuk pertempuran minda seterusnya…oleh itu ia akan ditulis untuk menjawab komen-komen musuh bangsa saya dalam posting sebelumnya.
(sila klik sini)

Terima kasih atas komen – komen anda!ada diantara pemberi komen yang merasa dirinya bijak,IQ tinggi ,berbangsa maju dan kaya raya tetapi telah menggali kubur sendiri,lompat masuk dan mati katak dalam lubang .Inilah diantara mereka-mereka yang kononnya bijak! Ramai yang ciplak dari blog ini…sila (klik sini) atau :

http://redssays.blogspot.com/2008/11/why-has-muslim-world-failed-to-develop.html?showComment=1229418780000#c6094639097784439981


Komen 1- dari reek ( Red Indian ?)

reek said...

When will be the good day the Orang Asli come forward to utter their rightful word - "you all go back to your land of origin and leave us alone". Then malays, Indians and Chinese etc, can all pack and leave Malaysia for good.

February 19, 2009 1:16 PM

Jawapan saya :

Reek,kamu sendiri pun tidak percaya yang kamu ini bukan penduduk sebenar bumi Tanah Melayu ini.Jadi tutup mulut kamu dan belajar semula mata pelajaran sejarah atau tawarikh!apa yang pasti kamu adalah Orang Asli sebab kamu berkata begitu!tapi bukan orang asli tanah melayu tapi barangkali orang asli Afrika!
Status anda : Teruskan perjuangan dan misi anda!pusingan seterusnya menanti anda!


Komen 2- dari fargoman

fargoman said...

In an inspiring documentary produced by Discovery Channel tracing the origins of the human "Eve", archeologist Dr Majid established that the present-day Negritos are the descendants of the earliest human migrants from coastal Africa. This is based on mitochondria DNA as well as material history.

Does this mean that the Negritos, being the first inhabitants of a geographic space that is now known as Malaysia, are the real "Bumis"?

Historians would have us believe that a second wave of migration from the Asian mainland saw the displacement of the Negritos by another group, also known as the Proto-malays. Today, we do not distinguish between the two groups and collectively call them all Orang Asli - the original peoples.

Since this is a malay term and not a neo-colonialist construction, it simply means that the malays themselves acknowledge that they are not the original peoples as they had encountered the Orang Asli on their arrival in the malay Peninsula and differentiated themselves from this first two groups.

Present-day malays, constituting a third wave, came much later, hence the term Deutro-malays. This means that successive waves of migrations have left sediments of linguistic, culture and beliefs imprints here in Malaysia. But because of the coherence of malay culture, the whole region came to be known as the malay world or 'Alam melayu'.

This world was at the crossroads of international trade and the malays were active participants of this exchange of goods and services.

Their world was open-minded, tolerant and plural. From animism, to Hindu-Buddhism and latterly Islam, the malay world was open to foreign influences.

Without any doubt, the Indians and the Chinese have been welcome here for many centuries. Some traded, married local women and established long-standing ties with the malays.

Some of these "Peranakan" communities have been living in modern-day Malaysia far longer than some Indonesian communities.

But to the malays, Indonesians of all shades whether Mandailing, Javanese or Batak are of the same root. They are not seen as immigrants although with the rising rate of crime in Malaysia and its attribution to Indonesian migrant workers, this view may soon change.

There is no question about this underlying malay cultural context to modern Malaysia and Indonesia. The latter maybe a bit different due to the great influence of the Javanese but is essentially part of the malay world. With the emergence of the nation state, we have to define what is Malaysian.

In the case of the latter, we have failed to achieve a consensus.


If the divide between the bumi and non-bumi is to be enshrined as part of the national identity, then there is no such thing as 'Malaysian'.


If a Malaysian is anyone with a Malaysian passport, then there needs to be equality among the ethnic groups.


The real challenge is to think out of this box. Does it really matter if one's ancestor came from Indonesia, India or China? What really matters is the commitment to Malaysia and loyalty to the state, our imagined community.

February 19, 2009 1:19 PM


Jawapan saya :

Saudara Fargoman,saya kesian kepada kamu,inilah tahap mentaliti kamu sebenarnya….kamu ciplak komen orang lain kat sini- (klik sini)..lepas tu berlagak seperti orang pandai je kat blog saya..ni mesti dulu dulu kalau exam meniru skema jawapan atau dah dapat soalan bocor.lepas tu score dan kembang lubang hidung,hidup berjaya dengan cara menipu..itulah kamu!ni komen yang kamu tiru tu…tak malu ke? In inspiring documentary lah…Discovery Channel lah….think out of this box lah..bla bla bla…last last tiru je…..ni dia..komen dari orang yang bernama oversee yang kau tiru…tiru sebijik pulak tu..tak tambah atau edit lansung…memang dalam otak kamu penuh dengan air kencing babi!...

(oversee said...
In an inspiring documentary produced by Discovery Channel tracing the origins of the human 'Eve', archeologist Dr Majid established that the present-day Negritos are the descendants of the earliest human migrants from coastal Africa.

This is based on mitochondria DNA as well as material history.

Does this mean that the Negritos, being the first inhabitants of a geographic space that is now known as Malaysia, are the real 'Bumis'?

Historians would have us believe that a second wave of migration from the Asian mainland saw the displacement of the Negritos by another group, also known as the Proto-malays. Today, we do not distinguish between the two groups and collectively call them all Orang Asli - the original peoples.

Since this is a malay term and not a neo-colonialist construction, it simply means that the malays themselves acknowledge that they are not the original peoples as they had encountered the Orang Asli on their arrival in the malay Peninsula and differentiated themselves from this first two groups.

Present-day malays, constituting a third wave, came much later, hence the term Deutro-malays.

This means that successive waves of migrations have left sediments of linguistic, culture and beliefs imprints here in Malaysia. But because of the coherence of malay culture, the whole region came to be known as the malay world or 'Alam melayu'.

This world was at the crossroads of international trade and the malays were active participants of this exchange of goods and services. Their world was open-minded, tolerant and plural. From animism, to Hindu-Buddhism and latterly Islam, the malay world was open to foreign influences.

Without any doubt, the Indians and the Chinese have been welcome here for many centuries. Some traded, married local women and established long-standing ties with the malays.

Some of these 'Peranakan' communities have been living in modern-day Malaysia far longer than some Indonesian communities.

But to the malays, Indonesians of all shades whether Mandailing, Javanese or Batak are of the same root. They are not seen as immigrants although with the rising rate of crime in Malaysia and its attribution to Indonesian migrant workers, this view may soon change.

There is no question about this underlying malay cultural context to modern Malaysia and Indonesia. The latter maybe a bit different due to the great influence of the Javanese but is essentially part of the malay world. With the emergence of the nation state, we have to define what is Malaysian.

In the case of the latter, we have failed to achieve a consensus. If the divide between the bumi and non-bumi is to be enshrined as part of the national identity, then there is no such thing as 'Malaysian'.

If a Malaysian is anyone with a Malaysian passport, then there needs to be equality among the ethnic groups.

The real challenge is to think out of this box. Does it really matter if one's ancestor came from Indonesia, India or China?

What really matters is the commitment to Malaysia and loyalty to the state, our imagined community.

Wed Dec 17, 03:14:00 AM MYT )

Status anda : Tewas sebelum berjuang,sila keluar gelanggang dan pergi menuntut ilmu banyak-banyak lagi!anda pejuang palsu dan pondan!


Komen 3- dari miya

miya said...

Part 1 - The origin of pendatang:

• Malays - come from Indonesia and Yunnan.
• Chinese - come from China.
• Indians - come from India.


Part 2 - Why they come to Malaysia:

• Malays - easy life, food aplenty around those days, like fish from the river etc.
• Chinese - looking for a living.
• Indians - looking for a living and goes back.


Part 3 - Pendatang's attitude:


• Malays - the words 'relax la', 'bantuan kerajaan' and 'cukup makan' are their daily words.
• Chinese - work, work and work but also spend.
• Indians - work, earn and save but spend little.


Looking at the mindsets of various pendatang. You tell me is it possible to be one Bangsa Malaysia? Never! For oil will never mix with water.


If you tell the Chinese to close down Chinese schools, the children will not taught to be hardworking anymore, so they become lazy and can they ask for bantuan kerajaan?

No! Right? So let the Chinese have more Chinese schools to teach the principle of hardworking, integrity, trustworthy etc, thus others can get more shares.

Those days the government control the Chinese schools is because of communist. Now where got communist again? Bodoh!

February 19, 2009 1:22 PM

Jawapan saya buat Miya :

Ni sekor lagi yang suka menipu….perasan cerdik juga ni…dalam komen kamu pada posting saya yang lepas..kau pun tiru dan copy kat sini(klik sini).Mungkin komen yang ni pun kau copy paste jugak!

Aku jawab la sikit..sebagai tanda hormat dan terima kasih atas kunjungan kamu disini.
The origin of pendatang….dah tahu kau datang dari cina…cukup lah tu…komen yang lepas kau kata warga asal sabah dan Sarawak…mana satu yang betul???semua petroleum kat nusantara ni kau dan mak bapak kau yang punya…mungkin kau datang dari cina dan kau tiru atau kau beli/rasuah mycard orang sabah dan Sarawak!


Mengapa kamu datang ke tanah melayu?….nak cari kehidupan(looking for a living!)….kesian…dulu kau ni papa kedana lah..benda-benda asas dalam kehidupan ni ialah makanan,pakaian dan tempat tinggal….jadi waktu kau datang sini dulu sudah pasti kau kebulur,tak ada pakaian atau berbogel dan tak ada tempat kediaman…lalu kau merempat di sini…sepatutnya kau perlu bersyukur dengan orang melayu kerana kasi kau makan,baju dan tempat tinggal untuk berteduh!kalau tidak sudah pasti kau masih tinggal atas pokok dan makan pisang!


You punya attitude pula…kerja dan kerja dan bekerja dan berbelanja ….tak ada saving??? Bodoh punya pendatang…kau tipu lagi….sikap kamu yang sebenar ialah…berniaga dan menipu melayu dengan ayat yang biasa kita dengar.. “alaah bos…ini balang modal pun talak balik punyaa,tapi gua kasi la sama lu…!cincai-cincai, bagi murah-murah maa..”,beri rasuah kepada melayu,tipu income tax dengan akaun palsu,beli tanah melayu secara pajak gadai atau sewa beli,simpan duit banyak-banyak dalam bank dan hanya belanja sekali sekala dan beli kereta besar untuk kelabui mata orang “income tax” saja!


Miya…aku cabar kau tutup sekolah cina dan belajar dalam satu kelas dengan anak melayu..kau tidak mahu!!!..banyak alasan dan auta la kau ni… sebenarnya bukan cina yang akan jadi malas,tetapi kau tak bagi orang melayu maju dan bersaing dengan bangsa kamu,kamu bangsa yang hipokrit!orang hipokrit ialah orang yang pentingkan diri sendiri,lebih teruk dari komunis sebab komunis memperjuangkan negara berkebajikan dan hak rakyat yang samarata!budak- budak cina bukannya pandai sangat…contohnya kamu…suka meniru…tak guna otak langsung!mereka biasanya jadi sedikit cerdik sebab dibantu oleh ekonomi dari dewan perniagaan cina…sekolah kauorang banyak duit,jadi dengan duit yang banyak kau boleh beli buku yang bermutu,boleh bayar guru tuisyen yang bagus ,dapat menyediakan prasarana dan kemudahan pembelajaran yang kondusif dan banyak benda lagi yang kau boleh buat dengan duit yang banyak…pada tahap universiti pula…kauorang suka buat studygroup…kononnya studysmart la kan,padahal kau punya otak bukannya terer sangat..buat study group,dok spot soalan ,dok bincang skema jawapan atau dok hafal soalan bocor yang diperolehi dari pensyarah yang sebangsa dengan kamu…tapi tidak cina semua begitu!


Oleh itu komen-komen kau yang lain kat atas tu kau jawab la sendiri.aku malas nak layan kau sebab sebelum ni pun kau ciplak komen orang,bukan fikir dengan otak udang kau tu.


Gali lubang dan masuk sendiri la…kau ni nampak baik..tapi mungkin belakang orang, bayar gigolo melayu juga nantinya!macammana kau nak jadi ketua pembangkang kat blog aku ni,kalau moral kau sendiri pun lebih teruk dari anjing dan babi!temberang kau kini sudah pecah bila kau yang memang perangai macam tu, tidur dan berbogel dalam rumah kau!


Status anda : Tewas selepas berjuang sekejap.Kantoi tengah jalan dan gelap masa depan!menyerah diri tanpa dipaksa dan mengaku kalah yang memalukan bangsa kau sendiri!



Komen 4-dari coolooc @ kulup(sila tukar nama anda segera!)

coolooc said...

According to a recent study through secret agency, Nihon Himitsu Oruganitsum Bureau, shows that malays were descended from the hybrid between hog/boar and baboon, hence explains why they look like baboon and they don't eat pork.

Our latest DNA analysis confirmed the fact.


The Japanese, Europeans etc, all eat pork, so does that mean they are all dirty and only the malays and Arabs are clean?

These malays have no brains to think properly.

The secret agency study also finds that Muslims are more violent, lazy, cunning and barbaric due to the lack of pork in their meal and the wrong doctrine.

They had been misled by Quran for generations which was copied and twisted by Muhammad from Holy Bible just to control his followers so that they don't harm their same species/ancestor (the hybrid between hog/boar and baboon).

February 19, 2009 1:24 PM

Jawapan saya:


Ni sekor lagi pengomen coolooc (kulup?).otak kau lagi teruk dari otak babi! Kau pun sama,gali kubur ,terjun masuk mati juga! Kau tiru sebijik komen Konek dari sini(klik sini)

Kau tak guna otak langsung atau kau-kau semua iaitu kulup,konek dan cool man adalah species yang sama..the hybrid between monkey + dog + pig + leech…..jadi la spesies klon yang berhati bangsat!

Jadi aku jawab komen kau kali ini dengan guna kepala lutut atau kepala siku aku je la… so mana evidence base medicine nya??? Boleh kau bagi aku medical jurnal mana yang kau rujuk??? Setiap penemuan dan kajian saintifik perubatan termasuk DNA atau genom research mesti dijurnalkan lah bodoh!!!

Ni bagi nama secret agency la bla bla bla.…kepala hotak kau!!!kaki kencing dan copy paste!


Status anda : Tewas sebelum berjuang dan memalukan bangsa kamu saja! Pahlawan palsu dan pondan!sila keluar gelanggang! Hilang wang pertaruhan dan pergi mati bunuh diri!



Komen 5-dari yuking

yuking said...

Got NEP, you complain! Abolish NEP, you make noise!

Become Ali Baba, you lament! Ask you to work hard, you don't want!

And you keep on blaming other communities for everything!

"Pathetic" is the word my malay friends!

February 19, 2009 1:33 PM


Jawapan saya:

Saudara yoking, ni saya harap tak copy komen orang lain kat mana-mana ye! Harap ia datang dari kepala otak kamu sendiri!

Memang…nak dihapuskan DEB(bukan GOT NEP ye) kami marah dan complain,sebab itu hak kami…hanya melayu bodoh saja yang tak nak DEB!!! Hanya melayu yang ada pakatan jahat dan main belakang saja yang tolak DEB! Bukan melayu asli!

Memang dari segi kerja ,sebenarnya kami lebih kuat(work hard!),kami bekerja menggunakan muscle/otot dan keluarkan peluh…kamu kerja duduk atas kerusi,jaga kaunter,kira duit,jadi tokey…semua kerja anak kuli yang buat,hanya basuh berak kamu je yang kamu buat sendiri,tu pun kalau kamu rajin,kalau tidak..kau berak tak basuh!kamu goyang kaki je…hey… goyang kaki sambil kira duit keluar peluh ke???..so …ketiak kau pun tak hangit bekerja macammana kau kata kau bangsa yang hardworking!!! Orang melayu bekerja membanting tulang empat kerat..bila dapat duit gaji..pergi beli barang kedai kamu…sepatutnya kamu berterima kasih dengan kami bukan mengutuk kami!jadi kamu kerja kuat untuk mengaut untung dari titik peluh kami!itulah makna kerja kuat (work hard)bangsa kamu!


Status anda: Teruskan perjuangan dan permainan minda anda! Kamu boleh diajak berbincang kalau tengok dari ayat terakhir kamu…..my malay friends! tu…tapi jangan salahkan kami jika kamu tewas juga nanti dan keep on blaming others pulak.Berani buat berani tanggung!



Komen 6-dari aston

aston said...

I feel I am not very comfortable with Indonesia. The government, when think of it, it is also quite funny.


First, they don't want Chinese to be in their country. Good, kill Chinese and get them out of the country. After when they are no Chinese in Indonesia, now look at the country - A junk country. Useless currency, the country is overpopulated with uneducated peoples.


No more Chinese in Indonesia mean no one do business there. Because 70% of the economy are control by Chinese. In addition, majority of the companies are own and run by Chinese.


And you? You are just a person filled with racial jealousy. Proof? Why should we prove anything to you? We are a prosperous and rich race, I couldn't care less if dirt crawler like you don't believe it. Back to the hole you came from!


Malay, you are in denial. You want evidence? Just open your eyes and see! All around you, in China, in Indonesia, in the TV, on the street, everywhere! Chinese are superior money makers!

Ha……….it is not about boosting our ego. I mean why would we have to? We have so much to be proud of already. It is a matter of truth.

I am sorry if you can't take the reality that malays aren't the ones who control a good amount of economy in South-East Asia. But it is not like you don't have anything to be proud of.

I am not thinking that our race is the best. I am talking the truth. Look at Indonesia before the riot, the country is stable and well. But after they have thrown all the Chinese away, the country has fallen. And lots of poor peoples there. The logic is already able to tell you.

Hahaha! Despite living in Malaysia, I already have second home in Perth. Why should I must live in Malaysia! What a fool!

I will pay loyalty to Australia. Why should I pay my loyalty to country like Malaysia which only care about their own ass malays? Where Chinese are treated as second class citizens there!

Why should I care about your people, and also I don't care about your people anymore. Because I am spending more time live at Australia. One day you will see your country become a second Iraq and collapse. You will see the time will come.

Malay, stop your stupid thinking. The truth is the truth. One more thing, you make the laugh when I think of, you can't even compete with the Chinese! Most Chinese think that your kind is crook. If you know where what I mean.

Your anti Chinese thinking will never improve your people. You should look into yourself before you insult other races.

You can't even compete with the Chinese, my friend. We are everywhere. Doing business, earning money. Anti Chinese is always anti China. Every word is against the China. Even China become superpower, you will find something to say China is bad. Ha!

It is extremely unwise for a Chinese to flaunt his wealth in Indonesia. He should have kept quiet about his wealth and stash away his money in a hidden Swiss Bank account.

A country is poor because of its own faults, don't blame others. China was extremely poor until the 1980s when it decided to drop its arrogant ideal and open its economy.

For example, if you want to be rich. What are you going to do? Of course, think logic and hard working. That is how a businessman will success. Don't blame anyone else if you are poor. Blame yourself for not smarter enough and work harder to be rich.

This is different - Chinese success in Indonesia, where the malays start killing Chinese is because of jealousy. And Indonesians should stop blaming Chinese for monopolizing the economy, because Indonesians themselves are quite lazy compared with ethnic Chinese.

What do you expect, his Indonesia homeland is weak and the peoples are poor. His culture stays in the bottom of the world. Maybe he should look into himself before commenting other races. What a shame!

But come on, Chinese culture is obviously superior to those countries in South-East Asia such as the Indonesia, Malaysia and Philippines.

China has had an ancient civilization and a long commercial tradition. It is no coincidence that Chinese have uniformly dominated the economies of this region for so long. It is a cultural difference, not a racial one.

If Indonesia, Malaysia and Philippines adopt Chinese culture and become Chinese way, they would be just as successfully. It is a matter of cultural values and a certain worldview.

February 19, 2009 1:37 PM


Jawapan saya:

Rasanya komen diatas pernah saya baca…dimana ye??? Rasanya ciplak juga nih!!boleh ke rakan blog atau BPN lain tolong carikan untuk saya!


Kau ni pun geng konek,kulup,miya dan coolman juga,tak percaya…(klik sini) untuk baca komen kau sebelum ini.


Anyway…ni jenis yang tak faham soalan…orang lain dok bincang pasal Malaysia..dia dok melalut sampai ke Indonesia! Jangan jangan kamu tiru komen cina Indonesia tak?tak jawab soalan betul betul…tapi bila skema jawapan dah hafal….kena letak juga lah.komen anda seperti diatas itu…kesian…nak dapatkan markah lebih la tu…tapi tak sedar dengan tanpa sengaja menampakkan kebodohan yang amat ketara di sini!


Orang dok bincang nak stay kat Malaysia kamu bagitau ada rumah kat Perth..orang tak Tanya pun!!! Jangan jangan dok rumah setinggan kat sana tak? oooohhhh patutlah ramai ramai datang kat sini…rupa-rupanya… seperti apa yang kau kata “China was extremely poor until the 1980s when it decided to drop its arrogant ideal and open its economy”….kesian….maksudnya waktu tok nenek kau datang sini dulu..kau miskin dan papa kedana la..betul la apa yang Miya kata kat atas tujuan kamu dan tok nenek kamu datang sini untuk mencari kehidupan!!!...


Kau kata lagi… “This is different - Chinese success in Indonesia, where the malays start killing Chinese is because of jealousy. And Indonesians should stop blaming Chinese for monopolizing the economy, because Indonesians themselves are quite lazy compared with ethnic Chinese.


What do you expect, his Indonesia homeland is weak and the peoples are poor. His culture stays in the bottom of the world. Maybe he should look into himself before commenting other races. What a shame!”


Boleh tunjukkan saya data atau fakta melayu bunuh cina di Indonesia dan Malaysia sebab dengkikan orang cina? Jangan bermain sentimen ini…nanti kesudahannya kau tidur dalam kem di kamunting(ISA).


Nak suruh orang Malaysia,Indonesia dan Filipina ikut budaya kamu konon..nescaya busuklah seantero nusantara ini sebab kamu malas mandi dan tak basuh berak!


Status anda : Akan tewas juga nantinya dalam perjuangan dan permainan minda ini sebab datang dari perguruan yang sama dengan konek,kulup,miya.Anda menggunakan teknik dan seni atau jurus yang sama dengan mereka yang sudah tumpas!selamat berjuang!


Komen 7-dari julee( jula juli bintang 3 ?)

julee said...

The very foundation of Umno are lies - lies about May 13 riot, lies about secularity of constitution, lies about the special right, lies about supremacy of court, and of course lies about NEP.

How can our accountability and transparency not be limited by the very lies of the foundation of our governance?

February 19, 2009 1:38 PM


Jawapan saya :



Julee budak baru belajar,saya tak salahkan anda.kesiaaann anda! Umno lies ke cik adik???

13 mei 69 tu tipu ke cik adik???...please la, tolong jangan malukan abang abang seperti abang konek,kulup,Aston,reek,fargoman dan kak miya kat atas tu ye…dulu,13 mei 69 yang kau dok berarak dengan bawa penyapu tu apasal?siapa yang mulakan atau cetuskan ketegangan? So…sekarang ni…sama la kau dan geng kau orang ni…masuk blog aku tak di undang ,lepas tu kutuk aku dan bangsa aku pula! So..siapa yang cari pasal…nak bertempur bawa geng ramai-ramai atau manusia jadian yang boleh bertukar tukar rupa dan nama,nak tunjukkan bahawa penyokong kamu ramai dan supaya aku jadi naik gerun la tu konon!!! Tapi sayang semuanya pendekar tempang!!! Ha ha ha..OKU- orang kurang upaya!macam mana nak berjuang??? Sekali sergah dah terkencing dan berak merata-rata!


Cik adik julee…our government ada MCA juga tau….you kata macam tu..nanti kena batang hidung bangsa kamu sendiri tau..mereka menipu juga ke??? Ohhh… tidak tidak tidak!


Status anda:


Teruskan perjuangan anda.makan vitamin atau ambil zat besi banyak banyak,berlatih betul betul,cari sifu lain yang lebih hebat Kung fu nya,jangan belajar dari abang abang hampeh kat atas tu…so kalau nak datang medang tempur ni boleh…jadi tukang sapu lantai,tolong lap peluh dan bancuh kopi dah la ye!!!



Komen 8-dari low class mental@budak terencat akal

low class mental said...


You stinking malay pig, please get the f***k back to your own land in Aceh or Jawa, whatever. Because this is Tanah Orang Asli and malay pig like you are pendatang!


To non-malays……….time and time again we have said that the malays are from Jawa. I always say that they are from Aceh, Sumatra, etc - do you see anyone of these racists (obviously malays) objecting to that fact?


This is the truth and they cannot handle this. They don't dare say that because it is so true! Even Mahathir admitted recently - the origins of the malays are not Malaysia but Indonesia - Sumatra and island etc.


The real bumis are the natives of Borneo and the Orang Asli. Not these malay free loaders and wasted sperms.

"Son of the soil" incorrect! More appropriate term would be "Rapist of the soil"! Malays are pendatang, they called Chinese and Indians pendatang! Tak malu!

To malays pendatang from Indonesia, you are also enemy to Indonesia, stupid! Apa? Tak faham English? Makan tahi dan berambus balik ke Jawa! Setia kepada negara Indonesia! So are you, malay pig!

Aren't you a bloody hypocrite? You are not the Orang Asli of this country - you are an immigrant from Jawa, Sulawesi, all elsewhere - why did you come here to this country then?

Why not help your own country (or should I say your dilapidated kampung in Jawa) and improve the situation then? What……….what did you say? Oh you want a better life is it? I see - so what does that make you? A patriotic fake? Or a hypocrite with no substance?

Compare China and Indonesia - then tell me who is faring better in the international stage! You useless malay pig. At the end of the day - you work for me.

Obviously, you are worse than shit. Not pigs, for pigs are really smart animals. Tanah Melayu my ass! Orang Asli were here before your ancestors crept onto this land. Learn some history, ok? Of course, you can always change history! Tak malu kah!

You are sick in the brain, thanks to Mahathir!

Chinese got pissed off as not all Chinese are rich, but all work their asses off to make an honest living, while idiots like you think that you are entitled to riches without sweating. What discontent? After all the handouts all these years, you still couldn't get your acts together, and you want to blame others, the Chinese, the Indians? Where is your dignity?

What anger? You get angry at the Olympics because malays can't run faster than the Americans? The Aussies? The Chinese? (Just imagine some of you jokers made it to the Olympics, although none did!)

If you want to run amok, go ahead, join the apes and chimpanzees, your kind have been doing that at UPM, brainless monkeys they are, and so are you, go flock together.

The reason why malays tend to run "amok" is because of close relative breeding. Just like non-high breed dogs - brother have sex with the mother, and father marry their own sister, and the confusion goes on.

The end result is non-high breed dogs - that are difficult to train and tend to even bite their own master. Unlike the Chinese, they are very careful not to have too close relative marrying one another.

That is why you can see how Chinese excel in different part of the world. The Chinese are indeed a world race now, as China progress with such speed which is unknown off in any other race in the world!

Singapore is a fine example of Chinese superiority! Sad news for the malay race but then again it is the truth!

(Malay extremists racists are going to call you pendatang etc, even hang you upside down by your balls, for socking them in the balls where it hurts most, like you did.

But you have been brave in telling them the truth about the dark side of their race which explains why they are so backward. God be with you……….)

Rich and successful Chinese don't owe you a thing. Not so successful Chinese are working honestly to make ends meet. So, you either work, or go get fed in the ass by Mahathir, ok? He won't charge you for the ecstasy and the service you may receive.

You are nothing but scum. You give fellow malays a bad name. You make your parents lose face. When you look in the mirror, what do you see? A good-for-nothing idiot! That is all there is in you.

You are a babi hutan from either the jungle of Jawa or Sumatra. All you Umno malay pig are in fact pendatang to this Tanah Orang Asli. So get the f***k out of my country!

February 19, 2009 1:42 PM


Jawapan saya :


Komen ni pun aku rasa pernah terbaca…. kat mana ye?

apa pun aku jawab la komen mala-un ni…nanti frust pulak,asyik asyik masuk blog aku tengok respon aku kat dia je…tunggu lama lama boleh jadi gila babi budak ni ....kalau setakat gila babi tak apa ,dia menyondol nyondol tanah je…tapi kalau bercampur dengan sawan babi tu..lagi bahaya…sebab bila sekali kena seizures attack boleh mengurangkan IQ..tapi aku rasa budak ni dah banyak kali kena attack ni..sampai berbuih buih mulut dia…drooling of saliva!...tu sebab orang panggil dia low class mental…dia pun bangga la dengan nama low class mental dia tu!!! Ha ha ha….


Hei Budak terencat akal….dah tak ada modal lain ke? Dok pertahan bumi ini bukan hak melayu,hak orang asli la,melayu pendatang,malay pig la..….kamulah yang sebenarnya brainless monkey tu…kau kata … “You useless malay pig. At the end of the day - you work for me”…siapa yang nak kerja dengan kau ...kalau kita orang dah tahu kau budak terencat mental dan selalu sawan babi! bahaya kerja dengan kau..nanti bila kau sawan..menyusahkan kita je.


Kau yang rapist of the soil,tu sebab kau ucap terima kasih kepada Tun Dr Mahathir,sebab beliau telah letak jawatan dengan relahati sebagai PM dengan menggantikan orang lain yang tak berapa tegas kepada bangsa kamu,tu sebab kini kau naik toncang!!!..INGAT… Tun Dr Mahathir sudah pasti tidak akan merelakan bangsanya terus dipersendakan kerana perjuangannya masih belum selesai!


Sudah pasti aku akan “hang you upside down by your balls”…tunggulah masanya nanti….sebenarnya kau yang have sex with your mother, and your father marry your own sister, and the confusion goes on.Tu sebab kau jadi budak low class mental sebab mak bapak kau kawin adik beradik dulu!!!confusion goes on…On and on till you die!!!


Status anda :

Pejuang paling tegar masa kini,teruskan perjuangan anda,aku akan pastikan kau betul betul nazak sebelum kau mati sebagai pejuang bangsa babi hutan terakhir abad ini…


Sekian. Selamat maju jaya dalam pertempuran minda yang seterusnya!

Untuk pengunjung blog yang lain,yang saya hormati....


Boleh buat bacaan tambahan kat sini:(klik sini) untuk mengetahui tentang adanya kajian saintifik tentang bangsa kita ini...

Sumber : http://faizn.blog.friendster.com/2006/07/genetik-orang-kelantan-melayu-terawal-di-semenanjung/#comments


Oleh : Saufi Hamzah dan Mona Ahmad


BENARKAH ada penyakit yang hanya ada pada satu-satu kaum saja?. Adakah kajian genetik mampu mengenal pasti penawar bagi penyakit yang sering dikaitkan dengan keturunan.

Kajian mengenai susur galur genetik sesuatu kaum perlu dijalankan bagi membolehkan penyelidikan lebih meluas terhadap penyakit yang berkaitan dengan keturunan.


Sehubungan itu, sekumpulan 20 ahli sains dan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia dalam pelbagai bidang termasuk genetik, sejarah, pergigian, forensik dan mata merintis langkah menjalankan penyelidikan bagi mengumpul profil genetik masyarakat Melayu di Semenanjung.


Banyak persoalan timbul, benarkah ujian asid deoksiribonukleik (DNA) boleh menentukan susur galur orang Melayu yang membuat penempatan asal di bumi Semenanjung Malaysia?

Adakah Orang Melayu Kelantan adalah kumpulan Melayu pertama yang membuat penempatan di bumi Semenanjung?. Bagaimanakah rupa asal orang Melayu yang mula bertapak di Semenanjung.

DR ZULFALIL menganalisis sampel darah responden Melayu.


Adakah rupa asal orang Melayu ialah berkulit sawo matang, berambut ikal, bermata kecil dan berahang kecil?. Benarkah penghijrahan dan perkahwinan campur menyebabkan tiada lagi orang Melayu yang asli.


Semua persoalan ini bakal terjawab apabila kajian yang dikenali sebagai Menjejaki Asal Usul Bangsa Melayu Menerusi Kajian Morfologi, Sejarah, Sosio Budaya dan Analisis Genetik siap sepenuhnya menjelang 2008.


Malah, kumpulan penyelidik itu sudah memulakan projek mereka sejak Januari lalu dan ketika ini berjaya mengumpulkan sampel daripada lebih 50 responden dari sub kumpulan etnik yang dikenal pasti di Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu.


Kajian yang menelan belanja RM1.4 juta menerusi peruntukan Kementerian Pengajian Tinggi ini adalah satu-satunya kajian genetik orang Melayu yang menetap di Semenanjung.


Menarik mengenai kajian ini ia bakal melihat evolusi masyarakat Melayu di Semenanjung dengan menggunakan pembuktian bahawa orang Melayu yang mula membuat penempatan di Tanah Melayu ialah Melayu Kelantan.


Melayu Kelantan dijadikan asas kajian kumpulan penyelidik itu kerana mereka yakin bahawa susur galur keturunan kumpulan Melayu itu dianggap masih tulen kerana ramai yang masih mengekalkan keturunan mereka tanpa campuran kaum lain.


Pengarah Pusat Genom Manusia USM, Dr Zilfalil Alwi, berkata sikap orang Melayu Kelantan sendiri yang agak tegas dalam pemilihan pasangan hidup juga diambil kira kerana ia dikatakan boleh mengurangkan pendedahan kepada perkahwinan campur yang sekali gus menjejaskan genetik asal kaum itu.



Dalam kajian ini, katanya, kumpulan pengkaji akan mengenal pasti penempatan 14 sub etnik Melayu Semenanjung yang dipilih menerusi sejarah dan latar belakang sosio budaya.


“Apabila penempatan dikenali pasti di Semenanjung, kita akan mendapatkan responden yang menetap di lokasi itu tetapi datuk nenek moyang mereka berasal dari tempat asal keturunan mereka seperti Minang di Indonesia.


“Selepas responden dikenal pasti barulah kita ambil sampel darah, ukuran muka, gigi, mata dan rahang, selain mengumpul maklumat susur galur keturunan responden,” katanya yang ditemui di USM, Kubang Kerian, baru-baru ini.


Dr Zilfalil berkata bagi Melayu Kelantan dan Minang di Negeri Sembilan, misalnya, pakar sejarah, Prof Madya Dr Ooi Keat Jin mengenal pasti beberapa lokasi penempatan awal di sepanjang Sungai Kelantan dan kawasan pantai serta pedalaman Negeri Sembilan.


“Zaman dulu, penempatan awal di sepanjang sungai dan pantai kerana tiada jalan. Jadi, pakar sejarah akan mengenal pasti lokasi penempatan bagi membolehkan penyelidik mengambil sampel dari responden,” katanya.


Dr Zilfalil berkata, tiga kaedah digunakan untuk mengesan genetik kaum itu iaitu mengekstrak DNA menerusi darah untuk mengkaji mitochondria yang hanya boleh diwarisi kaum ibu saja.
Menerusi kajian ini, jika seorang wanita itu berkahwin dengan lelaki dari kaum lain dan berpindah ke tempat lain, susur galur asal usulnya boleh dikesan menerusi mitochondria.


Kajian kedua pula membabitkan kajian kromosom Y-Short Tendem Repeat (Y-STR) untuk melihat evolusi kaum lelaki, misalnya, sekumpulan lelaki berhijrah ke tempat lain, asal usul kumpulan lelaki berkenaan boleh diperolehi menerusi ujian itu.


Selain itu, kaedah ketiga yang digunakan ialah menggunakan Cip Mikro Array bagi mengesan Single Nucleotide Polymorphism (SNP) secara serentak untuk 50,000 variasi jujukan DNA seseorang individu.


Kaedah ini membolehkan pengkaji mengesan variasi jujukan DNA yang ada pada satu-satu responden, yang akhirnya turut menyumbang jawapan kepada persoalan asal usul kaum menerusi kajian genetik.


FAKTA:

- Kajian Menjejaki Asal Usul Melayu melalui Kajian Morfologi, Sejarah, Sosio Budaya dan
Analisis Genetik.

- Kajian oleh Universiti Sains Malaysia

- Jumlah penyelidik - 20 orang

- Jangkaan projek - Januari 2006 - 2008

- Jumlah responden - 20 hingga 30 orang setiap sub etnik

- Sub kumpulan etnik Melayu di Semenanjung :


Melayu Kelantan di Kelantan
Melayu Minang di Negeri Sembilan
Melayu Yunan di Terengganu
Melayu Acheh di Perak
Melayu Riau di Johor
Melayu Champa di Perak, Kedah dan Kelantan
Melayu Mandailing di Perak
Melayu Jawa di Johor dan Selangor
Melayu Bugis di Johor dan Selangor
Melayu Rawa di Perak
Melayu Jambi di Johor, Selangor dan Perak
Melayu Batak di Perak dan Pulau Pinang
Melayu Banjar di Selangor dan Johor
Melayu Kurinchi di Selangor

Keseluruhan Projek bernilai RM1.4 juta:

Pembahagian tugas:


Pengumpulan Sampel dan pengekstrakan DNA - diketuai Dr Zilfalil Alwi


Analisis sejarah dan sosio budaya - diketuai Prof Madya Dr Ooi Keat Gin

Analisis DNA mitokondria - diketuai Dr Zafarina Zainudin

Analisis STRs autosomal dan Y-STRs - diketuai S Panneerchelvam

Analisis SNPs - diketuai Dr Zilfalil

Analisis Human Leukocyte Antigen - sejenis protein dijumpai dalam sel yang berfungsi dalam sistem imun - diketuai Prof Norazmi Mohd Nor

Analisis Morfologi, struktur muka, rahang dan gigi - diketuai Prof Abd Rani Samsudin

Analisis Morfologi Mata - diketuai Dr Liza Shamimi Ahmad Tajudin

(sangtawal : ini barulah disebut kajian saintifik,ada kertas kerja dan skop kajian ilmiah dan masuk pula dalam belanjawan negara, bernilai RM 1.4 juta,di buat oleh orang-orang akademik bertaraf Profesor, bukan secret agency lah..Discovery Channel lah...bla bla bla..penyedap rasa je...yang menarik hati saya ialah orang yang mengambil bahagian dalam analisis sejarah dan sosio budaya ialah Prof madya Dr Ooi Keat Gin...dia seorang yang bijak dari bangsa cina pun setuju terlibat sama dalam research ni...bukannya asyik dok pertikai ketuanan melayu atau melayu itu pendatang atau tidak!)

17 comments:

Cheguman said...

Tahniah, Sang Tawal. Saudara memang hebat. Saya akan menontonnya lagi. Bangsat-bangsat yang saudara tewaskan tadi turut memalukan warganegara Malaysia yang sebangsa dengan mereka. Saya percaya, mereka bukan utusan kaum cina atau India di Malaysia sebaliknya mereka adalah utusan syaitan. Atau mungkin juga mereka memang syaitan yang sebenar bertujuan melaga-lagakan penduduk Malaysia.

Berhati-hatilah tetapi jangan gentar.

TokMudim said...

Tindakan YB Tuan Speaker Siva mengantung kehadiran MB Zambri dan exco selama 12 -18 bulan adalah tindakan melampau dan mengandungi unsur-unsur jahat untuk menjatuhkan MB Dr Zambri. Saranan Dato Seri Najib sebagai Ketua Penghubungan Perak supaya laporan polis dibuat adalah tindakan yang sepatutnya dan disusuli dengan tindakan mahkamah.

Adalah maklum proses mahkamah akan memakan masa dimana rakyat telah mual dengan kemelut politik Perak, diharap MB Zambri dengan bijak-sana mengambil tindakan sewajarnya. MB Zambri perlu belajar dari sejarah.

Untuk melucut jawatan Tuan Speaker, MB Zambri perlu berpakat dengan Pak Lah untuk mengadap kembali Sultan Perak supaya peristiwa yang sama iaitu rampasan kuasa terhadap MB Nizar berulang kembali. Walaupun Sultan tidak mempunyai kuasa memecat MB atau Tuan Speaker, dengan kebijaksanaan MB Zambri dapat menyakin Sultan Perak agar mengeluarkan perintah Tuan Speaker meletakkan jawatan atau jawatan tersebut diisytihar kosong. Bawa sekali 28 adun BN + 3 adun bebas supaya lebih menyakin Sultan. Untuk mengelak dtuduh derhaka, Tuan Speaker terpaksa patuh.

Jika MB Zambri masih tidak mampu , langkah yang lebih drastic perlu diambil.

Hubungi pakar-pakar yang menghilang Mr Bala SB, mereka sedia membantu . Jika C4 perlu digunakan ,cari kambng-kambing hitam yang sanggup disembelih buat korban.

Jika gagal juga langkah Harakiri terpaksa diambil iaitu bubar dun walau pun fobia dengan istilah ini, MB Zambri perlu dikorbankan demi kesejahteraan Rakyat Perak.

Anonymous said...

cina dah nak bangkrap sbb tu dia jadi gila!

Keris said...

Salam Tn blog dan saudara semua.

aku lihat bukan malaun dari kaum cina jek yang mengatakan Melayu adalah pendatang di Tanah Melayu, kaum lain pun tumpang jugak mengata tak terkecuali india dan Sikh.. aku dah kena dah..

senang cerita.. kalau dah malas sangat buat kajian.. search aje dalam google berkenaan Malay Archipelago. Itu pun masih malas nak bersuap.. ada hati nak kata Melayu pendatang.. cehh..

patutlah ada ura-ura internet nak kena tutup.. sebab dah banyak rahsia terbongkar dan semakin mudah didapati..

mereka takut?.. bangsa yang hilang itu sudah semakin sedar kewujudan dan tanggungjawab mereka.

Anonymous said...

assalamualaikum,
nk tergelak pulak aku bc komen2 bangsa berak tak basuh ni dan pengkhianat2 bangsa.

1st sekali aku mintak pembaca2 yg nk tnjk pandai komen dgn ayat2 bernas dan manis juga masukkan isu politik kt sini pergi membaca dulu. bukan setakat melayari internet dan melulu mencaci bangsa melayu yg tak mudah melenting ni. mmg kami bangsa yg suka memendam. tp bila meletus, huru hara negara ni.

aku syorkan korang baca dlu psl sejarah tanah melayu. next bc pasal pejuang / panglima2 melayu.

aku sendiri pun tak habis mengkaji.
tp setahu aku nama2 cina / mata sepet boleh dibilang dgn jari jumlahnya dlm buku serta kepada pembentukkan negara bernama 'malaysia' ni.

maksud aku takda byk mana lah sumbangan bangsa tak sedar diri spt korang ni. maaflah aku tidak berbahasa inggeris. sekolah pun tidak tinggi.




seorang peniaga ayam dan pembeli berborak ttg isu hindraf.


"haiya lu org gila ka, naga pun suda kalah sama harimau, ini lu orng ular mau lawan ka ?".

naga : cina
harimau : melayu
ular : india

Sangtawal Sakranta said...

salam buat anon@6.51pm

terima kasih atas komen yang bernas!

wassalam. :)

Anonymous said...

"kami sudah sedia berpayung, cuma menunggu guruh di langit".

igt pesan aku wahai kaum2 musibat di malaysia.

kalau kamu bangga dgn kongsi gelap kamu, kamu silap.

kamu igt pecahan kongsi gelap kamu org melayu sertai utk menjadi anjing kamu, kamu silap lagi.

kamu ada pembiaya pertubuhan kamu, tidak bagi kami. cuma kudrat dan keringat sendiri meneruskan kehidupan ini.

kalo kamu bangga dgn pistol2 kamu,
kamu belum merasa tepukan rusuk muda kami.

perjuangan belum selesai.

askar2 kami, pelapis2 muda kami, pemegang amanah kami, dan panglima2 kami tak pernah tidur.

semua sdg menunggu 'green light'.

kepada pengkhianat bangsa juga kamu tidak terlepas. duri dalam daging dan musuh dalam selimut akan kami sesah tanpa soal bicara.

sila cabar kami.

Panglima Perang/Armada Perang
Simpang 3 Keramat.

Sangtawal Sakranta said...

salam buat panglima perang/armada perang.

terima kasih atas komen yang penuh dengan kata-kata semangat!

ya... patah sayap bertongkat paruh...gunung ku daki ku daki jua!

biar berdentum guruh di langit...
Pendekar sejati... berjuang sampai mati!

wassalam.

Anonymous said...

Biar aku sembelih sorg2 ni..
Kafir zimmi..ada perjanjian..
tp lupa daratan..nk jadi macam Yahudi bani Quraizah,bani Qainuqa'?
Dh buat perjanjian, pastu nk langgar..
Nak kena halau ke?
Kalau zaman nabi ni..mmg 2 jela pilihan korang..nk perang ke nk kuar dr sini..kalo ikot pilihan aku..dh lama aku sembelih sorg2..
Nk ke? aku bkn ckp pkai perasaan..
Aku ckp pn bersandarkan pada fakta..
Benda2 ni dah berlaku zaman dulu lg..
Amek la iktibar sket..
Tak payah cite dlu la..
Ko nk langgar perjanjian??
Boleh..silakan..mmg aku tggu2..
Mmg aku nk kepung rumah2 bangsa ko..
Hidupla sklompok cina2..lg sng BANSGA MELAYU nk kepung nnt..
Mmg perang mcm zaman nabi ni..
Tunggulah..akan aku sembelih sorg2 bila sampai masanya..
Orang yg benar sentiasa berani..
Nama aku Mohd Zaki Salleh
Aku tggl Johor..aku xde apa2
Tp kalo brani..silalah..
Syahid yg aku kejar..bukan dunia

Sangtawal Sakranta said...

salam buat anon @ 11.21 / mohd zaki

Terima kasih atas komen yang sungguh bersemangat.

semnagat juang sebeginilah yang kita cari!

Bangsa Jawi pantang dicabar,
orang menjual apa salahnya kita membeli!

wassalam!

hamzi said...

syabas saudara!!!

begitu tajam sekali kata bak kata pepatah mata pena itu lebih tajam daripada mata pedang...

RizPahlavi said...

Syabas sangtawal diatas curahan ilmu anda terhadap kepentingan menyedarkan orang-orang melayu. Saya dah lama kesiankan orang-orang cina yang tak sedar diri macam low class ni(macam otaknya jugak) Hey low class you are talking about yourself, mana ada malays(yang you kata malay pig)yang makan babi sampai berkandang-kandang pun tak cukup macam bangsa you all? Bodohlah you ni tu la makan lagi babi banyak-banyak dah jadi bodoh macam babi lepas tu kena macam-macam penyakit misteri(yang berasal dari kuman babi). Anda tak sedar sekarang kaum anda menjadi lembu utama orang yahudi-zionist-amerika selepas orang putih. Zaman kegemilangan orang-orang cina sudah hancur selepas jatuhnya dinasti maharaja-maharaja cina yang gemilang itu. Sekarang ini lebih kepada menjadi anjing & lembu& babi kepada yahudi dengan diumpan dengan duit & kekayaan untuk menjalankan misi konspirasi rahsia mereka terhadap dunia seluruhnya. Mereka dah lama tahu sikap orang-orang cina bila dah senang sikit mulalah sombong, bongkak, ujub, riak, berbangga-bangga diri, suka menonjol-nonjolkan diri, suka tunjuk hebat(tak hebat manapun)yang mana amat senang untuk mereka pergunakan bangsa ini untuk mencapai tujuan jahat mereka. Sekarang yahudi akan pura-pura buat baik dengan orang-orang cina & selepas tercapai maksud mereka, orang cina pun mereka akan pancung jugak. You kena belajar banyak lagi la stupid..sejarah yang you cedok ni semuanya sejaran tipu putar belit orang-orang eropah untuk cubamelemahkan semangat orang-orang melayu namun orang-orang melayu kini telah dapat membongkar misteri-misteri kehebatan mereka yang sebenar. Kamu nak tahu tak rahsianya? bernafasnya kamu diatas muka bumi ini adalah rahmat diatas adanya lagi orang Islam di dunia ini dan jangan mimpilah nak lawan dengan kami.Itulah sebabnya kenapa yahudi nak gunakan kamu semua sebagai lembu dibarisan hadapan mereka dan mereka menyorok dibelakang kamu(kerana yahudi itu amat pengecut) sebab mereka(yahudi)sangat-sangat tahu tentang hakikat ini! Dari itu berhati-hatilah dehgan perkataan kamu lain kali sebab nanti takut bangsa kamu yang akan dihancurkan dahulu sebelum kaum yahudi zionist.

Anonymous said...

hmmmmmmmmmmmm napa pula blog mistic file tak boleh nak msk?sesiapa boleh bantu saya??

dea said...

nice blog

BANIHASYIM-QURAISY MQTK said...

appaun.. kkita hantar org cina balik negeri China.. dan pada yang rasa tak terhutang budi pada RAJA MELAYU. BANGSA MELAYU DAN TANAH MELAYU.. Ingat.. Ini bumi Melayu..!! sebagaimana perjanjian antara almarhum YM Tunku Ab.Rahman, Tun Tan Cheng Lock dan Tun Sambathan..

Hafid Derani said...

Jangan ditepuk susu di dulang, nanti harimau kelaparan,
Jangan dipecah rahsia hulubalang,
nanti harimau hilang kuku

Anonymous said...

komen2 yg dipaparkan tu sbenarnya kopi & pasta oleh org2 yg sama... ade bnyk blog melayu islam yg lain kene serang...