Thursday, April 02, 2009

Melayu Islam Perlu Ambil Iktibar Dari Sejarah SilamArtikel Pilihan 1

Tajuk : Tauladan Sejarah Melayu

Sumber : Petikan dari rencana Utusan Malaysia 25/11/98
KECAMAN terbuka Naib Presiden Amerika Syarikat (Al Gore) terhadap negara ini mengingatkan saya bagaimana kisah-kisah kejatuhan dan keruntuhan kerajaan dan kepimpinan pribumi/Melayu jatuh tersungkur dalam genggaman penjajah untuk beberapa dekad yang lalu.


Sejak itu segala sistem politik, ekonomi dan sosial pribumi yang pernah berdiri agung di Malaysia, tidak berguna lagi. Kuasa penjajah Barat menggunakan dengan angkuh sistem politik dan ekonomi, bahasa dan kebudayaannya, sehingga sistem kebudayaan anak negeri tersingkir ke tepi dan anak negeri menjadi hamba di negara sendiri. Dengan kesedaran politik dan kebangsaan, barulah ada kesedaran untuk memprotes penjajah dan akhirnya menuntut dan mendapat kemerdekaan pada tahun 1957.


Sehingga kini, keyakinan diri kita masih rapuh kerana terlalu lama dijajah dan diperkecilkan kebolehannya. Malah masih ramai lagi yang masih menoleh ke Barat untuk mencari kekuatan mental dan spiritual.


Banyak sebab kenapa kerajaan-kerajaan pribumi hancur di tangan Portugis, Belanda dan British. Di samping soal dalaman, unsur luar sangat penting sebagai dalang kejatuhan itu, kesannya cukup besar, ia bukan sahaja menjatuhkan kerajaan tersebut, tetapi menjadi perosak tonggak dan tiang seri kebudayaan pribumi itu. Temasik, Melaka dan negeri-negeri Melayu Semenanjung lain menjadi bukti yang nyata.Kerajaan Temasik telah terbina daripada sebuah kampung nelayan Orang Laut, yang sanggup menerima seorang anak raja daripada Palembang untuk menjadi ketuanya. Namun, kerajaan asas ini telah termusnah kerana dendam seorang pembesar Sang Rajuna Tapa, yang tidak puas hati terhadap hukuman Sultan ke atas anaknya. Anaknya, yang menjadi gundik Sultan telah disula kerana iri hati permaisuri dan gundik-gundiknya yang lain. Sang Rajuna Tapa membuka pintu istana untuk membiarkan hulubalang Majapahit menakluki Temasik. Sultan terpaksa lari dan Sang Rajuna Tapa terbunuh oleh tentera Jawa. Nyata sekali, dendam di dada telah mengorbankan kewujudan sebuah negeri.


Kerajaan Melaka adalah sebuah kerajaan Melayu yang megah berdiri selama hampir 115 tahun di Semenanjung Tanah Melayu. Ia adalah warisan dan penyambung 'tamadun Melayu' dan Nusantara yang bermula dengan kerajaan Sriwijaya dan Majapahit serta puluhan kerajaan Melayu di Kepulauan Melayu. Ia menjadi pusat perdagangan rempah ratus yang terkenal sehingga ke Eropah. Ia menjadi pusat pengembangan dan penyebaran Islam yang penting di rantau ini, menggantikan Pasai. Ia adalah pusat pembinaan sistem kenegerian (state craft) Melayu yang penting dan menjadi penakluk sebagai sebuah empayar. Ia telah berupaya melahirkan satu tradisi dalam kebudayaan Melayu itu sendiri.


Mengapa Melaka boleh jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511? Salah satu sebab penting ialah kerana adanya unsur luar yang dapat menggunakan kelemahan dalaman untuk kepentingan dan faedah politik dan perniagaan mereka. Melaka, yang telah lama wujud dan kaya raya, telah diperintah oleh sebuah kerajaan (raja dan pembesar-pembesar Melayu) yang mementingkan nafsu sendiri dan mengamalkan rasuah. Sultan Mahmud Shah menjadi seorang raja yang meletakkan nafsu lelaki yang sebagai satu keutamaan hukumannya sehingga sanggup membunuh Bendahara Tun Mutahir dan seluruh keluarganya kerana pembesarnya itu tidak menyerahkan anaknya Tun Fatimah, yang begitu jelita kepada baginda. Baginda bukan sahaja tidak menghargai jasa Tun Mutahir kepada baginda dan negeri tetapi juga sanggup merampas isteri orang dengan paksa dan membunuh suaminya, Tun Ali.


Pihak luar, yang melihat peluang untuk berkuasa, telah menggunakan kelemahan Sultan itu untuk faedah dirinya. Raja Mendaliar, seorang saudagar India yang kaya, yang cuba menandingi seorang saudagar lain, Nina Sura, telah membuat fitnah kepada Sultan, dengan mengatakan bahwa Tun Mutahir ingin menderhaka dan merampas takhta kerana telah membuat cerek emas sebagai tanda kekayaan dan kehebatannya. Sultan menggunakan ini untuk menghukum Tun Mutahir, walaupun dendam sebenarnya ialah untuk mendapatkan Tun Fatimah. Maka terjadilah perintah membunuh seluruh keluarga Tun Mutahir, yang dianggapnya seorang penderhaka. Maka, hilanglah seorang pembesar Melaka yang bijak, Sultan terpaksa melantik seorang bekas bendahara yang telah uzur dan tua iaitu Bendahara Tepok untuk menjadi penasihat baginda. Bendahara Tepok tidak dapat memberi kepimpinannya apabila Portugis menyerang Melaka. Beliau sendiri terpaksa diusung untuk ke luar istana.Kemelut ini digunakan oleh Portugis untuk menaalok Melaka. Dengan bantuan seorang wanita Jawa, yang bekerja di istana, rahsia pertahanan istana dan kerajaan Melaka dapat diketahui oleh tentera Portugis. Wanita yang bercinta dengan salah seorang askar Portugis itu, telah berenang ke kapal kekasihnya untuk memberi maklumat pertahanan Melaka. Portugis yang marah dengan tindakan Melaka kerana menangkap beberapa orang kelasinya yang membuat kacau di pekan melaka, telah menggunakan kesempatan itu untuk menyerang Melaka. Melaka akhirnya dikalahkan, maka musnahlah sebuah empayar Melaka akibat masalah dalaman yang begitu kronik yang digunakan oleh orang luar untuk menjatuhkan Melaka.Kisah kerajaan Melaka ini mungkin tidak cukup menyedarkan negeri Melayu yang lain yang muncul selepas kejatuhan Melaka itu. Negeri-negeri yang dahulunya dibawah perintah Melaka, kini menjadi negeri bebas dengan raja dan sistem pentadbirannya yang berteraskan Melaka. Diaspora politik Melayu yang berlaku kerana penaklukan Portugis, Belanda dan British selama 300 tahun mungkin telah menjauhkan mereka daripada kengerian kemusnahan empayar Melaka itu.


Perak, sebuah negeri Melayu yang lahir daripada zuriat raja Melaka, telah mengulangi kesilapan yang sama. Sekali lagi masalah dalaman politik negeri telah mengundang campur tangan kuasa Barat dan orang luar, sehingga memusnahkan kewibawaan dan kuasa politik mereka. Masalah perebutan kuasa, nafsu, dendam kesumat dan kepentingan peribadi, telah menjadi puncanya. Ketidakmampuan pemerintah pribumi mengawal masalah dalaman menjadi alasan untuk British menduduki negeri tersebut.


Sultan Abdullah, Raja Ismail dan Raja Yusof telah merebut takhta Perak kerana masing-masing memikirkan diri mereka lebih berhak, walaupun peraturan atau adat lembaga negeri telah disediakan sejak negeri itu diasaskan. Mereka menggunakan berbagai alasan untuk mencabar lawannya; dari segi pusingannya Sultan Abdullah sepatutnya menjadi Sultan, tetapi Raja Ismail pula memegang regalia kerajaan, maka beliaulah menjadi Sultan. Manakala Raja Yusof yang telah tersingkir sebelum 1871, pula mendapat sokongan sebahagian daripada pembesar. Sultan Abdullah yang dikatakan banyak berhutang kerana suka berjudi, akhirnya telah meminta bantuan saudagar British, yang menyeret pemerintah British di Singapura untuk membantunya. Dengan itu naiklah baginda keatas takhta apabila perjanjian Pangkor 1874 ditandatangani.


Namun, baginda dan penyokong-penyokongnya terperangkap dengan kelicikan British. Dasar menasihat yang tertulis dalam perjanjian itu ditafsirkan oleh British sebagai 'mesti menerima arahannya'; W.W. Birch, Residen pertamanya telah menggunakan paksaan dan kekerasan untuk menghapuskan sistem hamba abdi dan mengenakan undang-undang cukai baru yang bertentangan dengan kebiasaan hidup dan sistem pentadbiran negeri Melayu. Sultan Abdullah dan pembesarnya menolak peraturan British itu kerana ia satu kawalan keatas bidang kuasa mereka.


Dengan sokongan daripada Raja Ismail dan pembesar lain, Birch telah dibunuh di Sungai Perak. Ini dibalas oleh British dengan bedil dan meriam, pembuangan Sultan Abdullah dan seluruh kaum keluarganya ke Pulau Sychelles dan penggantungan Datuk Maharaja Lela di depan khalayak ramai. Dengan itu penguasaan penuh British keatas seluruh hal ehwal pentadbiran Perak dapat dilaksanakan sepenuhnya, sehingga kuasa dan kedaulatan politik pribumi di musnahkan; Sultan Perak menjadi sebuah boneka bernyawa.Kemasukan imigran dan modal asing yang menjadi begitu mudah kerana eksploitasi ekonomi Perak menjadi matlamat penguasaan British; lulus kelindan luluslah jarum''.
Kelemahan pemerintah Perak itu kemudian menjadi alasan untuk pembesar-pembesar Melayu lain yang mementingkan faedah peribadi untuk mengundang British mencampuri urusan negeri mereka.


Seperti di Negeri Sembilan, Datuk Kelana Sungai Ujong menggunakan British untuk membantunya mengalahkan Datuk Bandar yang mengutip cukai bijih di Sungai Linggi. Dengan bedilan meriam dan peluru, British menguasai negeri tersebut dengan bantuan pembesar pribumi. Ini diikuti juga oleh Selangor. Soal perebutan kawasan Klang, telah menyebabkan Tengku Kudin (anak raja Kedah) menjadi perantara di antara pihak saudagar Cina dan British untuk mengalahkan penentang mereka, Raja Mahadi dan anak-anak Sultan Selangor (antaranya Raja Musa), yang dianggap sebagai Janun. Tengku Kudin pula bekerjasama rapat dengan Yap Ah Loy, untuk menyakinkan British bahawa perebutan dan permusuhan politik kerabat diraja Selangor itu tidak elok untuk pertumbuhan perusahaan bijih timah dan perniagaan di Selangor, yang menjadi pusat pelaburan saudagar Negeri Selat (jajahan takluk British dan pusat perdagangan bebas Singapura). Sultan Abdul Samad, yang terlalu percaya kepada Tengku Kudin, menandatangani perjanjian untuk menerima seorang Residen British.Hanya Pahang sahaja yang begitu tegas mempertahankan kedudukannya. Sultan Ahmad bukan begitu mudah dipujuk oleh saudagar British. Baginda juga menaiki takhta dengan satu perebutan kuasa daripada saudaranya yang disokong oleh Johor, British dan saudagar-saudagar Singapura. Baginda yang juga memerintah sebuah negeri yang pernah menjadi naungan Melaka, tidak disukai oleh british; bagaimanapun, Pahang yang begitu luas dipercayai mempunyai banyak potensi ekonomi. Pahang juga berdepan dengan Laut Cina Selatan boleh mengundang kuasa lain untuk menyokongnya. Ini membimbangkan British; maka dengan menggunakan pembunuhan seorang Cina rakyat Singapura yang terbunuh di Kuantan, British telah memulas tangan Sultan Ahmad untuk menandatangani perjanjian menerima seorang Residen British.


Tentangan Datuk Bahaman, Tok Gajah dan Mat Kilau, cukup hebat sebagai satu tindakan terakhir rakyat pribumi menentang penguasaan British. Pemerintahan tempatan yang bersatu boleh melambatkan penaklukan itu.


Kesemua peristiwa ini memperlihatkan bagaimana masalah politik dalaman telah digunakan dengan begitu cekap dan penuh muslihat oleh pihak luar untuk menjajah atau menguasai negeri-negeri tersebut.


Tentunya, sebagai rakyat, pemerintah dan pemimpin sebuah negara yang telah merdeka dan telah melalui perit getir hidup dan penghinaan di bawah penjajah barat, kita cukup matang dan bijak mengendalikan masalah dalaman kita. Kita harus meletakkan kepentingan negara dan rakyat terbanyak lebih utama daripada kepentingan peribadi kita sebagai seorang pemimpin.


Kita harus merasa tersinggung dengan sebuah penghinaan ke atas negara dan bangsa dan diri kita, kerana itulah tanggungjawab kita sebagai seorang warganegara. Apakah kita harus membuka ''pekong di dada'' atau ''meludah ke langit menimpa hidung sendiri'' dan ''menepuk dulang di air'', semata-mata kerana kita bertengkar dan bergaduh sesama sendiri?


Haruskah cerita rumah tangga kita diceritakan kepada orang luar yang hanya mentertawakan kita kerana kelemahan kita dan mengambil kesempatan daripada kebingungan kita sendiri?


Di manakah maruah dan janji kita sebagai seorang rakyat yang bersumpah taat setia kepada Malaysia? Kita harus belajar daripada sejarah, kerana, walaupun peristiwa-peristiwa itu telah berlaku, tetapi hakikat hidup itu tetap sama. Kita patut berhati-hati mencari simpati supaya ''pisang tidak berbuah dua kali'', yang tentunya akan memusnahkan diri kita sendiri
Artikel Pilihan 2 :


Tajuk : BERFIKIRLAH DEMI KEBENARAN


Sumber : http://mistisfiles.blogspot.com/2009/02/kata-alu-aluan-dari-editor-in-chief.htmlApa yang penting di sini adalah PENGETAHUAN YANG DIGUNAKAN.Pengetahuan apa pun jika kita tidak menggunakannya maka sia-sialah ilmu itu dan ia tidak langsung bermanfaat bagi anda malah menyakitkan hati anda apabila kelak anda menyedari betapa ruginya anda tidak mempercayai atau menggunakan pengetahuan tersebut.Mungkin anda sudah selesa dengan kehidupan anda sekarang.Mungkin anda sudah mempunyai tanah sendiri,rumah,kereta dan isteri serta anak-anak.Anda sudah pasti mempunyai pekerjaan tetap.Atau anda seorang pelajar universiti yang teramat selesa dengan kehidupan di kampus yang menyeronokan.Atau mungkin anda tinggal di kampung,bekerja di kilang berdekatan atau mengusahakan tanah sendiri atau membuat kerja-kerja kampung,dan anda sudah berasa selesa dengan apa yang anda alami dalam hidup ini.Tiada siapa yang mengganggu anda setakat ini.Soalannya sekarang,adakah keadaan ini akan berpanjangan?


Tidak mengambil tahu langsung tentang apa yang berlaku di sekeliling kita adalah racun yang melemahkan kita sedikit demi sedikit dalam jangka masa yang panjang.Kita hidup berdasarkan apa yang kita alami sekarang.Kita tidak mahu mengambil tahu sedikit pun sebab dan akibat sesuatu itu berlaku.Kita hidup di dalam tempurung atau kepompong yang sempit.Bangun pagi,pergi kerja,balik kerja,beriadah,berehat,menonton tv,tidur dan seterus.....hingga kita bangun di keesokkan harinya.Paling hebat pun kita hanya duduk menonton berita dan bergebang mengenai politik dalam dan luar negara tetapi masih tertanya-tanya mengapa ia berlaku.Kita selalu memikirkan bahawa kita selamat di dalam negara sendiri dan berbisik tidak mungkin kekecohan yang berlaku di luar negara berlaku di dalam negara kita.Tetapi tahukah anda setiap yang berlaku di dunia pasti akan mempengaruhi kehidupan kita sedikit demi sedikit.Katakan anda seorang pekerja sebuah perusahaan.Anda begitu selesa dengan hidup anda.Hujung minggu anda akan bertemu rakan-rakan dan berkaraoke di sebuah pusat hiburan.Di waktu petang anda akan bersiar-siar di taman-taman rekreasi bersama teman wanita anda menaiki RXZ merah kesayangan anda.Suatu hari anda menonton berita mengenai kejatuhan harga saham di Wall Street dan kemeleseten ekonomi di seluruh dunia.Anda menonton berita dengan perasaan malas dan bersahaja.Apa yang dipaparkan benar-benar tidak memberikan apa-apa kepentingan kepada hidup anda.Keesokkan harinya,ketika sampai di tempat kerja,anda dapati para pekerja berhimpun beramai-ramai,anda tertanya-tanya apa yang berlaku.Setelah bertanyakan rakan sekerja anda,barulah anda tahu syarikat anda mahu mengurangkan pekerja.Dan yang paling malang nama anda termasuk dalam senarai pekerja yang akan dibuang.Dunia anda terasa gelap.Masih terngiang-ngiang suara pembaca berita malam semalam.Kisah ini bukan rekaan.Ia adalah realiti kini,di mana baru-baru ini kenyataan dari White House menyatakan bahawa kemelesetan ekonomi pada masa ini lebih teruk dari era selepas Perang Dunia Kedua.Di negara kita juga ramai pekerja sudah dibuang.Mungkin anda bernasib baik kerana masih mempunyai pekerjaan.Tetapi bagaimana dengan nasib pekerja yang dibuang?Bagaimana pula dengan graduan yang baru keluar dari universiti yang mahu memohon pekerjaan?Kita selalu memikirkan selagi ia tidak berlaku ke atas diri kita,maka tidak perlu difikirkan semua itu.Tetapi apabila terkena batang hidung sendiri mulalah ke sana sini meminta pembelaan,merayu-rayu hingga ke stesen televisyen meminta simpati orang ramai.Di waktu itu sikap MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI tidak langsung membantu kita.


Begitu juga dengan orang yang tidak mahu mengambil sedikit pun perhatian kepada perjalanan politik di dalam negara sendiri.Ada di antara mereka mengaku tersangat Islam,memikirkan Islam terlampau suci untuk dilibatkan dengan politik.Maka Islam terkurung di dalam masjid-masjid dan surau-surau sahaja.Politik tidak dihiraukan mereka malah apabila ada orang Islam mahu Islam dimuliakan melalui politik (bukan mempolitikkan Islam,ada beza di situ),dia pulak menjadi penentang dan penghalang utama.Ada di antara mereka seolah-olah tersangat alim.Berzikir 24 jam di dalam masjid tanpa mahu mengambil tahu siapakah yang menjadi pemerintah negerinya.Apabila orang kafir harbi naik menduduki takhta politik negerinya lantas meruntuhkan masjid tempat dia berzikir 24 jam dengan alasan untuk pembangunan,maka barulah dia tercengang dan terlompat-lompat ke sana-sini membantah orang kafir tadi.Padahal orang-orang macam mereka inilah yang menjadi bala kepada umat Islam.POLITIK DAN ISLAM TIDAK BOLEH DIPISAHKAN.Bagaimana Islam dapat didaulatkan jika tidak berkuasa dalam politik?Adakah Nabi Isa dan 12 sahabat Hawariyyun dapat mempertahankan dirinya ketika penyerbuan askar Pilatus,ketika Nabi Isa hanyalah seorang agamawan sahaja.Tetapi lihat Nabi Muhammad s.a.w,yang digeruni lawan dan kawan.Baginda bukan sahaja seorang ahli agama bahkan seorang negarawan dan ahli politik yang terbaik.Siasahnya bijak,sikapnya terpuji.Apabila ada sahabatnya dibunuh ketika menjadi utusan dakwahnya,baginda berkuasa mengerahkan angkatan perangnya memerangi pengkhianat tadi.Tetapi adakah Nabi Zakaria misalnya mampu menahan dari pengejaran orang-orang kafir sehebat Nabi Muhammad?Akhirnya Nabi Zakaria wafat digergaji batang lehernya akibat tidak mempunyai kuasa sepicing pun dalam politik Bani Israel ketika itu.Fikir-fikirkan.Tidak rugi anda berfikir sejenak DEMI KEBENARAN.Sampai bila anda hidup dalam matrix palsu ini dengan penuh kepura-puraan.


Belajarlah sejarah dunia sebaik-baiknya.Jika anda memandang subjek sejarah ketika anda bergelar pelajar dahulu amat membosankan dan membebankan anda,anda adalah insan malang yang berpotensi untuk dikelirukan dan menjadi hamba Dajal yang dungu.Dajal a.k.a The Hidden Hand adalah pakar sejarah dunia yang bijak.Dia mampu membaca perjalanan sejarah dan memanipulasinya.Tahukah anda bahawa sejarah dunia ditulis oleh mereka yang menjadi penyembah agama Iblis?Sejauh manakah sejarah dunia ditulis oleh mereka?Sejauh peristiwa 911 dikatakan berpunca dari Al-Qaeda dan pengganas Islam.Padahal Al-Qaeda itu sendiri adalah pertubuhan rekaan mereka dan imej Osama ditayang-tayangkan berulang kali untuk mengelirukan umat Islam.Adakah Yahudi dan Amerika gerun dengan Osama?TIDAK..TIDAK SAMA SEKALI.Sama ada individu bernama Osama itu tiada ataupun dia adalah golongan hamba Dajal yang dungu.Jika Osama adalah pejuang Islam tulen tentu dia akan berbuat sesuatu apabila melihat kanak-kanak Palestin Gaza terbongkang ditepi-tepi jalan mati ditembak meriam Yahudi Zionis.


Tetapi nampaknya dia pun senyap tidak berkutik pun bersama-sama puak Islam Liberal dan Sekular.Semuanya adalah permainan licik CIA dan Shadow Govenment.


Adakah orang-orang Melayu benar-benar berasal dari Yunnan?Anda percaya penipuan orientalis ini?Atau kita sekadar orang-orang dari zaman Paleolitik yang beransur-ansur maju di Tanah Melayu ini?Dari orang gua bercawat hinggalah pandai bercucuk tanam?Kalau begitu bagaimana dengan Melayu serumpun yang tinggal di bahagian kepulauan seperti di Indonesia.Bagaimana orang gua dapat menyeberangi selat dan lautan luas?Bagaimana dengan penemuan Java Man yang berusia jutaan tahun setaraf malah lebih hebat dari penemuan orang Neanderthal dan orang Peking?Atau Perak Man yang menjadi bukti segala teori Barat mengenai kedatangan orang Melayu dari Yunnan adalah salah sama sekali?Apa pandangan anda jika saya katakan sejarah Melayu cuba ditulis oleh para orientalis untuk menutup satu rahsia yang terpenting?


Di dalam dunia yang penuh misteri ini,kunci penyelamat anda adalah harapan anda terhadap kasih-sayang Tuhan.Kita hidup di dalam satu permainan yang ditentukan Tuhan.Tiada jalan keluar.Dunia ini penuh dengan konspirasi.Jika anda mempunyai sumber wang yang banyak,pengikut yang ramai dan kuasa politik yang tak terbatas,agaknya apa yang anda mahu buat?Ada manusia biasa seperti anda yang mempunyai sumber-sumber hebat seperti itu.Dan impiannya ialah untuk mencorakkan dunia mengikut kehendaknya.Dan mangsanya adalah anda.Jika anda tidak mahu mengambil tahu keadaan dunia disekeliling anda,jangan salahkan Tuhan jika tiba-tiba ada orang yang datang ke rumah anda dan memerintahkan anda sekeluarga berbaris di dalam rumah sambil mata ditutup dan tangan diiikat ke leher.


Selepas itu terdengar jeritan anak perempuan anda,namun anda hanya mampu mendengar tangisannya sahaja tanpa mampu berbuat apa-apa.Rumah anda diselongkar,anak perempuan dan isteri anda dirogol dan anda dipaksa meliwat anak lelaki anda.Bagaimana?Apa perasaan anda?Itulah yang terjadi kepada orang-orang Arab Islam di Iraq dan Palestin bahkan di merata dunia.


Tidak mustahil ia akan berlaku di sini.Jika anda rasa Israel terlalu jauh nun di belah-belah Arab sana,anda amatlah tersilap sama sekali. Pangkalan Israel terbesar ada di hujung semenanjung Malaysia.Hamba-hamba elitnya adalah orang-orang Cina berfahaman Zionis dan pengikut Illuminati (Keluarga Li adalah salah satu keturunan Illuminati penyembah Iblis)..(Klik sini : apa yang ada di Temasik)


Melayu Islam adalah musuh 'Most Wanted' yang amat-amat perlu dihapuskan sama sekali.Malah adakalanya lebih berharga dari Pak-pak Arab yang berjaya dilekakan dengan membawa mereka berseronok di Syurga Seks Thailand.Aha...mereka cuma tunggu masa sahaja untuk mencucukkan jarumnya.Beberapa perancangan mereka sudah berjaya dan berjalan lancar.Antaranya menghasilkan para pemimpin Melayu yang bencikan Islam.Memecah belahkan orang-orang Melayu.Lihat sajalah politik Melayu kini.Betapa risaunya mereka jika muzakarah antara Pas dan Umno benar-benar terjadi.Merosakkan akhlak muda-mudi terutamanya gadis-gadis Melayu.Untuk mengukur sejauh manakah rosaknya gadis Melayu hayatilah kehidupan para artis wanita Melayu.Dimanakah kehidupan malam mereka?Tidak payah jauh-jauh.Pergilah ke Felda-Felda dan anda dapat lihat betapa murahnya akhlak gadis Melayu.Apabila Melayu telah jauh dari agamanya sendiri maka ia telah KEHILANGAN SATU ALTER TERAHSIA yang amat penting untuk keselamatannya.Sifat spiritualnya telah hilang.Jadi apa yang tinggal?


Yang tinggal adalah MELAYU YANG PENUH PERASAAN 'INFERIOR' terhadap bangsanya sendiri.Menganggap bangsa sendiri adalah kolot dan agama Islam adalah jumud padahal bangsanya adalah ahli pengembara dan pelaut terbaik dunia.Apabila berbincang mengenai kehebatan bangsa Melayu dan kerajaannya,asyik-asyik terhenti pada Empayar Melayu Melaka.Benarkah bangsa Melayu mampu membina Empayar dan menjadi pengurus pemerintahan bermula dari era Melaka?Bagaimana dengan sebelum itu?Logikkah orang-orang Melayu yang duduk dikampung-kampung dipinggir-pinggir hutan,tiba-tiba menjadi pengurus sebuah empayar dan pelabuhan antarabangsa paling strategik dan terkaya di dunia?Sehinggakan para pedagang yang mahu berurusan di pelabuhan Melaka wajib mempelajari bahasa Melayu untuk berbincang dengan syahbandar-syahbandar Melayu dan berniaga dengan pedagang lain.Tahukah anda jumlah kapal yang berlabuh di pelabuhan Melaka pada satu-satu masa?Jumlahnya beratus-ratus!!Ini bukan main-main kerana sumber-sumber Portugis dan Sepanyol yang tersimpan rapi di perpustakaan-perpustakaan Eropah yang menyebutnya begitu.Lebih jauh lagi kapal-kapal yang ingin berlabuh di Pelabuhan Melaka perlu menunggu giliran untuk diatur dalam sistem parking yang sistematik oleh para syahbandar dan pegawai pelabuhan Melayu.Bagaimana orang-orang Melayu begitu hebat sekelip mata?Apa yang terjadi sebelum penubuhan Melaka?Benarkah Melayu hanya mampu membina rumah-rumah kayu beratap nipah dipinggir-pinggir hutan?


Jika mahu mengetahui keupayaan sebenar bangsa Melayu,kita harus mengkaji manuskrip pengembara Eropah di universiti-universiti Eropah seperti di Leiden dan surat-surat serta dokumen-dokumen para pengurus,pegawai dan bangsawan Melayu dahulukala ketika itu.Bukannya hanya membaca hasil kajian atau tesis para pengkaji sejarah Melayu dari Barat (contohnya R.o Winsted,R.H Geldern,J.H.C Kern dll) kemudian mengganggap tamadun Melayu setakat bermula dari zaman Melaka sahaja.Malangnya semua manuskrip itu tidak terdapat di sini.Semuanya hilang dibawa ke Eropah dalam satu operasi pembersihan fakta sejarah Melayu besar-besaran ketika penjajahan Barat (rujuk Munsyi Abdullah).Jadi apa yang tinggal di sini hanyalah buku-buku teks sekolah yang berasaskan kajian pembohongan para orientalis Barat serta ulasan dari sarjana Melayu pemalas yang hanya mengkompilasikan hasil kajian Barat.Jadi yang tertera adalah zaman Batu seperti Paleolitik,Mesolitik dan litik-litik lainnya kemudian terus ke tajuk Empayar Melaka seterusnya zaman Penjajahan.Hanya itukah sejarah bangsa Melayu????Padahal kapal perang Melayu ketika zaman Melaka dan Acheh lebih besar dari kapal induk Portugis malah lebih pantas dan hebat dari kapal The Black Pearl dalam filem Pirates The Caribbean dan orang Melayu mampu mentadbir sebuah pelabuhan yang lebih kaya dari Port Royal.Ini belum lagi masuk bab empayar Melayu lain seperti Srivijaya dan Majapahit.

INILAH RAHSIA PENJAJAHAN BARAT KE ATAS UMAT MELAYU.Ketika kaum Islam lain seperti Arab,Bosnia atau Chechen menghadapi kaedah penghapusan etnik yang ganas,tetapi lain pula dengan bangsa Melayu.Pihak Barat tidak mengejar-ngejar orang Melayu untuk dihapuskan tetapi memburu manuskrip-manuskrip berharga,surat-surat cinta Melayu dan perutusan diraja untuk disimpan (bukan pula untuk dibakar atau dimusnahkan,pelikkan taktik Illuminati ini?).(Sangtawal : Sila baca dan teliti contoh surat dalam artikel pilihan 3 di bawah )

Anehnya pihak Barat seperti Inggeris tidaklah membunuh orang-orang Melayu sepenuhnya walaupun seganas Portugis dan Sepanyol yang lebih kejam dari bangsa Inggeris (kecuali yang menentang mereka) seperti yang berlaku di Filipina dan negara-negara Amerika Selatan yang terhapus terus budaya dan bahasa mereka akibat pemaksaan budaya yang ganas dari para penjajah mereka.Ini menunjukkan bangsa Melayu adalah bangsa yang mempunyai budaya dan tamadun tinggi setanding dengan bangsa Cina dan India malah lebih hebat kerana mampu bertahan walaupun lebih kecil dari populasi bangsa Cina dan India.Hanya karya-karya besar bertahap diraja yang disimpan oleh golongan bangsawan dan diraja sahaja yang terselamat seperti Sulalatus Salatin (sejarah Melayu) serta kitab-kitab agama.Apabila bukti bertulis tiada atau kurang mengenai orang Melayu maka JARUM SETERUSNYA DICUCUK oleh para orientalis Barat.Tugas para imperialis sudah selesai,tiba pula tugas para orientalis menyerang Kepulauan Melayu dengan pemikiran dan tusukan pena mereka.


Mereka pun membuat kajian dan tesis tentang teori Melayu sama ada asal-usul Melayu,budaya dan bahasa mereka.Kajian mereka meleret-leret sehingga ke tahap pemikiran Melayu dan keupayaan mereka sampaikan menyamakan mereka dengan golongan orang gua dan orang asli di hutan-hutan (ini bukan untuk menghina orang asli tetapi kenyataan Barat yang bias).Para sarjana Melayu pun mengambil kajian mereka dan bermulalah proses inferiority complex yang tidak berkesudahan.Mereka pun percaya bahawa mereka adalah orang gua dan paling hebat pun berasal dari etnik Cina dari Yunnan.Mereka pun percaya bahawa budaya mereka dan tulisan mereka dicedok dari India semata padahal siapakah orang-orang yang yang mengajarkan bahasa elit India iaitu bahasa Sanskrit kepada orang-orang kasta rendah Tamil dan Dravidia di India.Bukan semua orang India memahami bahasa Sanskrit,samalah seperti menyangka orang Tamil dapat memahami bahasa Hindustan dan faham apa yang Shah Rukh Khan dan Preity Zinta tuturkan dalam filem-filem mereka.Hindustan,Benggali dan Tamil adalah kaum yang berbeza di India.Malah nak menggunakan bahasa Sanskrit pun dibeza-bezakan mengikut kasta.Orang-orang Sudra atau berkasta Parya yang mendengar bacaan Veda dalam bahasa Sanskrit dihukum telinga mereka disiram timah panas.Jika mereka cuba membaca Veda,lidah mereka akan dipotong (rujuk Gotama Smarti).Jadi bagaimana pendeta Melayu dapat membaca dan mendengar kitab Veda sewenang-wenangnya.Sesungguhnya bangsa Melayu adalah BERKASTA TINGGI dalam pandangan komuniti Hindu purbakala.Ada yang berkasta Brahma atau Ksyatria.


Ajaran Buddha dan Hindu berasal dari India tetapi mengapa kitab Tripitaka ditulis dalam bahasa Pali manakala kitab Veda ditulis dalam bahasa Sanskrit?Ini menunjukkan terdapat pelbagai bahasa di dalam benua kecil India dan ini merupakan perkara normal dan biasa.Adakah benar-benar Sanskrit itu bahasa pertuturan orang India Purbakala?Sebenarnya bahasa Sanskrit adalah bahasa elit yang hanya ditutur dalam istana atau kuil-kuil.Bahasa Sanskrit bukanlah bahasa asal Benua Kecil India.Hari ini berapa kerat orang India yang faham bahasa purba ini?Bahasa ini kini mengalami kepupusan.Jadi siapakah yang empunya bahasa ini sebenarnya.


Kita akan mengetahui jika mengkaji bahasa-bahasa Sumeria dan Babylon Purba dan persamaannya dengan bahasa misteri Sanskrit ini.Aha...apa yang terjadi DI ANTARA BANGSA MELAYU DAN YAHUDI DI UR DAN NEGARAKOTA SUMERIA-CHALDEA YANG LAIN BERIBU-RIBU TAHUN DAHULU??.Jawab soalan ini sebelum mahu menulis sejarah Melayu yang kononnya setakat bermula dari Empayar Melaka.

Ini baru kepada konspirasi di dunia Melayu,belum lagi misteri yang berjalan di seluruh dunia.Sesungguhnya Iblis Laknatullah tidak bermain-main apabila menyatakan mahu menyesatkan anak Adam dan begitu berdendam dengan Nabi Adam.Dia akan menjalankan pelbagai strategi dan fitnah untuk membawa manusia jauh dari hidayah Allah s.w.t.Jangan terlampau takjub dengan kehebatan Amerika dan Eropah.Jangan terlampau rendah diri dengan bangsa Cina yang kaya dengan wang dan harta.Berusahalah membaiki kehidupan di dunia dan akhirat mengikut panduan dan ajaran Islam.Jika terasa orang Cina atau orang putih kaya dan hebat,ingatlah bahawa mereka juga adalah patsies peliharaan Illuminati penyembah Syaitan yang rupa-rupanya amat-amat memerhatikan dan bimbang dengan anda wahai orang-orang Islam (termasuk Cina Islam dan Orang Putih Islam).Mereka tidak bimbang dengan orang Cina kafir yang banyak duit,atau orang Jepun,Korea dan Eropah yang dibiarkan bermain-main dengan mainan-mainan (harta,perempuan,kereta,perniagaan,banglo).Tetapi mereka teramat bimbang jika orang-oranmg Islam khususnya orang-orang Melayu memanjangkan tangan mencapai AlQuran lantas terbaca ayat-ayat mengenai hukum dan prinsip kenegaraan seperti hukum Hudud dan Qisas.Harta dan wang yang teramat banyak berada di tangan para penganut ajaran Iblis bukannya di tangan orang-orang Amerika,Cina atau Jepun yang menjadi kuli bergaji bagi pihak The Hidden Hand.Fahamilah apa yang cuba disampaikan oleh MistisFiles.APA YANG PENTING ADALAH BERFIKIR...BERFIKIR DAN TERUS BERFIKIR.DAN BERTINDAK.Perhatikan apa yang berlaku.Kaji senario dunia.Baca AlQuran dan Hadis.Kelak jika anda berjalan seorangan di waktu malam tiada berbintang di celah-celah lorong yang sepi,anda pasti tersenyum dan berbisik "Ya,saya sudah tahu perancangan mereka!"


Anda tidak akan terkeliru lagi dan sesat.Anda sudah mengetahui apa yang mereka mahukan dari anda.BERFIKIRLAH DEMI KEBENARAN.Kerana kebenaran itu datangnya dari pemikiran yang sihat.Tidak rugi jika anda tinggalkan sebentar kerja-kerja dunia anda itu dan berfikir sebentar mengapakah sesuatu senario itu berlaku.Tanyalah diri sendiri,siapakah aku,dari mana aku dan ke mana aku?


Kelak pada Hari Semua Rahsia Disingkap,yang keluar dari mulut anda bukanlah pekikan terkejut,tetapi puji-pujian kesyukuran kepada Ilahi yang Maha Bijaksana lagi Maha Penyayang.
Artikel Pilihan 3 :Tajuk : Meneliti Surat-Surat Lama.

Sumber : http://www.ashtech.com.my/DIL/sastera/book002.htm


(Sangtawal : Berikut saya sertakan sepucuk surat lama dari Raja Acheh kepada Raja England-King James I, sebagai membalas permohonan Raja England untuk rakyatnya berniaga di negeri Tiku dan Periaman yang dibawah naungan Negara Acheh Darussalam.Lihatlah betapa hebatnya Empayar Melayu Acheh waktu itu sehingga Raja England sendiri meminta kebenaran untuk rakyatnya berniaga.Surat ini juga menunjukkan betapa adil, berbudi bahasa dan berhemahnya Raja Acheh kepada Raja England. Lihatlah bagaimana hebat dan megahnya kerajaan Acheh yang tergambar pada permulaan surat itu….Raja yang beroleh martabat kerajaan…bermahligai gading….yang berpayung 'mas bertimbalan yang beratnya be¬ratus kati yang berpeterana 'mas, yang berciu 'mas; raja yang mengampukan kuda yang berpelana 'mas, yang be¬rumbai-rumbaikan 'mas, yang beratnya beratus kati, yang berkekang 'mas bepermata; raja yang berzirah suasa, dan berketopong suasa, dan yang bergajah bergading 'mas, ber¬kumban perak, bergenta suasa, yang berantai suasa; raja yang bergajah berengka tinggi suasa, dan yang berperisai suasa, dan yang berlembing suasa, dan yang beristinggar suasa, dan yang berkuda berpelana suasa, dan yang ber¬gajah kursi perak, dan yang berkop perak, dan yang ber¬gong suasa, dan yang beralat 'mas dan suasa dan perak, dan yang bertimba 'mas bepermata; raja yang menyeng¬gerahakan nisan diri daripada nisan 'mas yang bergelar Megat 'Alam, yang turun-temurun daripada raja bernisan suasa; raja yang mengampukan raja-raja yang beratus-ratus daripada pihak masyrik, yang dalam negeri yang takluk ke Deli, dan yang dalam negeri yang takluk ke Batu Sawar; dan daripada pihak maghrib, yang dalam negeri yang ta¬kluk ke Priaman, dan ke Barus. raja yang memuat gajah peperangan tujuh puluh dari laut, dan bebempa daripada segala pakaian, dan persenggerahan yang indah-indah, dan daripada segala senjata yang mulia-mulia raja yang ber¬oleh kelebihan daripada lempah kelebihan Tuhan sarwa 'alam sekalian dalam takhta kerajaan negeri Acheh, Darul ¬salam; iaitu raja yang sentiasa mengucap puji-pujian akan Tuhan sarwa 'alam ……silalah baca dan teliti sendiri seperti dibawah….)

Surat daripada Sultan Acheh kepada King James I (Raja' Ya'kob) England.
(Surat C)

Menurut keterangan Paderi W. G. Shellabear bahawa naskhah surat (C) yakni surat daripada Sultan Acheh ke¬pada King James I, England , di dalam Bodleian Library, Oxford juga tersimpannya. Surat itu bertarikh T.M. 1024 = T.M. 1612 (?) (Menurut keterangan Sir Richard Winstedt dalam "A History of Johore" Journal MBRAS Vol. X Part III. December, 1932, tarikh surat ini ialah July 1616. Acheh telah merampas dan menakluki Batu Sawar pada zaman (Kerajaan Johor Tua) pada T.M. 1613). Ada pun surat itu tertulis di atas kertas yang bergulung, kira-kira tiga kaki panjangnya, dan amat terhias. Tulisan¬nya lebih baik daripada tulisan dalam surat (B), tetapi ejaan-ejaannya banyak menyerupai ejaan-ejaan di dalam surat (A) dan (B), yakni yang terkenal dengan sebutan "ejaan Acheh" itu. Ada beberapa perkara dapat di pastikan daripada kan¬dungan surat itu, di antaranya:


(a) Cara aturan surat daripada raja sebuah negeri di alam Melayu kepada seorang raja negeri asing pada zaman itu. Adalah ternyata bahawa kira-kira dua per¬tiga daripada isinya, iaitu pada bahagian permulaannya, mengandungi kata-kata yang menzahirkan bagaimana ke¬agungan raja yang mengirim surat itu, dan selain dari itu baharulah di tuliskan maksud-maksud yang hendak di ma¬klumkan kepada raja yang di alamatkan surat itu.


(b) Surat ini nyataIah sebagai menjawab surat yang di kirimkan terlebih dahulu oleh King James I, England , kepada raja Acheh meminta supaya kiranya baginda itu memperkenankan orang-orang Inggeris berniaga dalam negeri Tiku dan Periaman.


(c) Perkataan "Inggeris" tidak di eja "Inglitir", tetapi suatu perkara yang menarik perhatian dalam surat itu ia¬lah tentang nama King James itu di sebutkan "Raja Ya'kob.

(d) Daripada kandungan surat ini dapat juga dicke¬tahu dengan nyatanya tentang kebesaran Kerajaan Acheh pada zaman itu, bukan sahaja negeri-negeri di dalam Su¬matra, bahkan menurut surat itu Batu Sawar (Kerajaan Johor Tua), Perak dan Pahang juga di bawah kuasanya.

(e) Kandungan surat ini demikian juga surat-surat yang ter¬lebih dahulu di terangkan itu adalah membuktikan dengan jelasnya bagaimana ke adilan raja-raja Melayu menjaga keselamatan nyawa dan harta benda saudagar-saudagar bangsa asing yang menumpang berniaga di dalam negeri baginda itu demikian juga di negeri-negeri jajahan takluk baginda.


m/s 63

m/s 64

Kandungan surat Sultan Acheh kepada King James I. England itu demikian bunyinya:¬

Surat daripada Seri Sultan Perkasa Alam Johan ber¬daulat. raja yang beroleh mertabat kerajaan, yang dalam takhta kerajaan yang tiada terlihat oleh penglihat, yang tiada terdengar oleh pendengar, yang bermahaligai gading, berukir berkerawang, bersendi bersindura, berwarna sadalinggam, yang berair 'mas, yang beristana seyojana menentang. Yang bersungai berikat batu pelinggam, yang umpama cermin sudah terupam, yang berpancuran 'mas bepermata be¬berapa daripada pancuran perak;

raja yang mengampukan perbendaharaan daripada seni 'mas, dan seni perak, dan daripada galian 'mas yang dalam negeri Priaman pada gunung negeri Salida; yang mengampukan permata sembilan jenis, yang berpayung 'mas bertimbalan yang beratnya be¬ratus kati yang berpeterana 'mas, yang berciu 'mas; raja yang mengampukan kuda yang berpelana 'mas, yang be¬rumbai-rumbaikan 'mas, yang beratnya beratus kati, yang berkekang 'mas bepermata; raja yang berzirah suasa, dan berketopong suasa, dan yang bergajah bergading 'mas, ber¬kumban perak, bergenta suasa, yang berantai suasa;


raja yang bergajah berengka tinggi suasa, dan yang berperisai suasa, dan yang berlembing suasa, dan yang beristinggar suasa, dan yang berkuda berpelana suasa, dan yang ber¬gajah kursi perak, dan yang berkop perak, dan yang ber¬gong suasa, dan yang beralat 'mas dan suasa dan perak, dan yang bertimba 'mas bepermata;


raja yang menyeng¬gerahakan nisan diri daripada nisan 'mas yang bergelar Megat 'Alam, yang turun-temurun daripada raja bernisan suasa;

raja yang mengampukan raja-raja yang beratus-ratus daripada pihak masyrik, yang dalam negeri yang takluk ke Deli, dan yang dalam negeri yang takluk ke Batu Sawar;

dan daripada pihak maghrib, yang dalam negeri yang ta¬kluk ke Priaman, dan ke Barus raja yang memuat gajah peperangan tujuh puluh dari laut, dan bebempa daripada segala pakaian, dan persenggerahan yang indah-indah, dan daripada segala senjata yang mulia-mulia raja yang ber¬oleh kelebihan daripada lempah kelebihan Tuhan sarwa 'alam sekalian dalam takhta kerajaan negeri Acheh, Darul ¬salam; iaitu raja yang sentiasa mengucap puji-pujian akan Tuhan sarwa 'alam sekalian daripada di lempahkannya ke¬limpahan kurnianya pada menyerahkan negeri daripada pi¬hak masyrik seperti Lubuk, dan Pidir, dan Semerlanga, dan Pasangan, dan Pasai, dan Perlak, dan Basitang, dan Tamiang, dan Deli, dan Asahan, dan Tanjung, dan Panai, dan Rekan, dan Batu Sawar, dan segala negeri yang takluk ke Batu Sawar, dan Perak, dan Pahang, dan Inderagiri maka daripada pihak maghrib seperti negeri Chalang, dan Daya, dan Baros, dan Pasaman, dan Tiku, dan Periaman, dan Salida, dan Indera Pura, dan Bengkulu, dan Salibar, dan Pelembang, dan Jambi. Datang kepada raja yang di negeri Inggeris yang bernama Raja Yakob, yang mengampukan negeri Britani, dan negeri Fransi, dan negeri Irlandi. Di¬kekalkan Tuhan sarwa alam sekalian jua kiranya ia dari¬pada segala seterunya. Setelah itu barang tahu kiranya raja. bahawa hamba terlalu sukacita mendengar bunyi surat yang di suruh raja persembahkan kepada hamba itu. Maka ada tersebut dalamnya, bahawa raja mohonkan barang dapat orang Inggeris beniaga dalam negeri Tiku dan Periaman, dan barang dapat orang itu duduk beniaga disana, seperti pada zaman Paduka Marhum Saidul Mukam¬mal itu. Maka titah hamba, bahawa orang Inggeris yang seperti di kehendaki raja itu tiada dapat kita beri beniaga di negeri Tiku dan Periaman, dan tiada dapat duduk beniaga di sana ; kerana negeri itu negeri dusun, lagi jauh daripada kita. Jika di aniaya orang Tiku atau orang Periaman akan orang itu, nescaya keji bunyi kita kepada Raja Ya'kob itu. Dengan anugerah Tuhan sarwa alam sekalian, jika hendak orang Inggeris yang hamba pada raja itu beniaga, maka beniagalah ia dalam negeri Acheh; dan jika ia hen¬dak menghantarkan petornya beniaga, dalam negeri Acheh di hantarkannya; supaya barang siapa berbuat aniaya ke ¬atasnya segera kita periksai, dan kita hukumkan dengan hukuman yang adil, daripada bahawa ia hamba pada raja yang berkirim-kiriman surat dengan kita itu. Di sejah¬terakan Tuhan sarwa alam jua kiranya Raja Ya'kob dalam takhta kerajaan negeri Inggeris itu selama-lamanya. Ada pun surat ini di surat dalam negeri Acheh pada bilangan Islam seribu dua puluh empat tahun.No comments: