Monday, February 20, 2012

Kuda Terbaru Sangtawal : "Black"Kuda Terbaru Sangtawal : “ Black


Sempena mengambil keberkatan Hari Keputeraan Nabi Muhammad Saw, iaitu pada hari Ahad, 5.2.2012 bersamaan dengan 12 Rabi-ul-awal 1433H yang lepas, saya telah membeli seekor lagi kuda menjadikan bilangan kuda yang dimiliki adalah 3 ekor. Membeli dan memelihara haiwan yang paling disayangi dan diminati oleh Rasulullah saw ini banyak faedah dan hikmahnya.Kuda yang baru dibeli berumur 8 tahun, kuda jantan baka Kacukan Kelantan jenis B berwarna hitam. All black! Saya berikan nama baru iaitu “Black” kepada kuda ini.

Kuda ini sangat baik, jinak, tahan lasak , mudah mengikut arahan dan pernah memasuki pertandingan “Racing” dan “Endurance”. “Stering” nya sangat ringan seperti kuda polo, dan “gear”nya smooth. Bila pegang je “whip” di tangan, Black asyik nak memecut jer…

Pertama kali melihat dan menunggangnya, hati terus berkenan lalu terus membelinya.


*Sitra(kiri) dan Zehra(kanan)

Black dibeli kerana kuda pertama yang saya miliki iaitu Sitra sedang sarat mengandung 9 bulan lebih hasil kacukan dengan seekor kuda arab.Walaupun Sitra masih boleh dinaiki, tetapi saya berasa kesian dan rasanya Sitra tidak berapa sesuai untuk saya beriadah secara lasak dengannya. Saya doakan semoga Sitra akan melahirkan seekor anak kuda kacukan Arab yang cantik dalam masa 2 bulan lagi.

Anak kuda yang saya belikan untuk anak-anak saya , iaitu Zehra, kini telah berumur 2 tahun. Zehra sudah boleh ditunggang, cergas dan agak nakal sedikit iaitu suka menggigit orang yang tidak dikenalinya! Semakin ia membesar bentuk muka dan telinganya lebih menyerupai kuda India iaitu baka Malwari ikut sebelah bapanya, tetapi bentuk badannya masih mengekalkan bentuk kuda padi dari sebelah ibunya. Anak-anak saya amat menyayangi Zehra.

Semoga Black - si kuda hitam ceria selalu di kandang baru bersama Sitra dan Zehra.


*[ Artikel ke-244 Sangtawal Sakranta ]